«Στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αυτοδιοίκησης, στην υγεία και το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, χαιρετίζοντας την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος».

Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση εμφανίζει συμπτώματα ατροφίας, για να σημειώσει ότι τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ευρωστία της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. «Η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι ταμπού, πρέπει να είναι προτεραιότητά μας», υπογράμμισε και συνόψισε τις θέσεις του αναφορικά με τη σχέση Υγείας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη φράση «Καλλικράτης στην υγεία και υγεία στον Καλλικράτη».

«Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες και θα πρέπει να έχουν την πρωτοβάθμια υγεία «σαν παιδί τους».

Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τα «έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ» και όχι άλλους «που αντιμετωπίζουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «σκαλοπάτι» ή ως «πεδίο στείρων πολιτικών αντιπαραθέσεων». «Το ΠΑΣΟΚ από τους λάθους χειρισμούς των τελευταίων 4 ετών είναι πολιτικά τραυματισμένο, όμως τα έμπειρα στελέχη της Τ.Α. μπορούν να τα καταφέρουν και θα τα καταφέρουν», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερθείς στις βασικές προκλήσεις της Τ.Α., είπε ότι τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα αναλάβουν σημαντικές ευθύνες για τον εξορθολογισμό των οικονομικών, την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διαμόρφωση πολιτικών στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Ο ίδιος άσκησε κριτική στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επισημαίνοντας ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στη βελτίωσή του.

Στη συμβολή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, του Τομέα Υγείας και του ΙΣΤΑΜΕ, για τη βελτίωση του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης. Με αφορμή και την παρουσία στην εκδήλωση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινού, ο κ. Δερβένης υπενθύμισε ότι όταν ο κ. Αυγερινός παρουσίαζε τον νόμο για το ΕΣΥ είχε επισημάνει πως αν δεν αξιολογείται και δεν μεταρρυθμίζεται, τότε θα πεθάνει. «Δυστυχώς οι πελατειακές σχέσεις απέτρεψαν οποιαδήποτε αξιολόγηση», είπε, μεταξύ άλλων.