current views are: 1

16 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση14:27

Με τέσσερις σταυρούς το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Βουλευτικές αναμετρήσεις θα θυμίζει η διαδικασία των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Δημοσίευση 14:27’
αρθρο-newpost

Βουλευτικές αναμετρήσεις θα θυμίζει η διαδικασία των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Βουλευτικές αναμετρήσεις θα θυμίζει η διαδικασία των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Μετά το σενάριο που ήθελε να μπαίνουν δύο σταυροί στο ευρωψηφοδέλτιο, στο προσκήνιο έρχεται ένα ακόμη, σύμφωνα με το οποίο θα μπαίνουν τέσσερις συνολικά σταυροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής στις τελικές ρυθμίσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου περιλαμβάνεται η εισαγωγή τεσσάρων συνολικά σταυρών. Παράλληλα εκτός από τον σταυρό προτίμησης και το διπλάσιο πλήθος υποψηφίων προβλέπεται προγραμματισμός περιορισμένων εμφανίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πλαφόν για τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την κατάτμηση της χώρας σε τέσσερις ή και τρεις μείζονες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να μην εκλεγούν με ενιαίο τρόπο από το σύνολο της Επικράτειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο-πρόταση που επεξεργάζονται εκλογολόγοι και έχει ήδη προωθηθεί στο Μαξίμου προβλέπει τη συγκρότηση μιας ενιαίας περιφέρειας της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας (πλην Αιτωλοακαρνανίας), άλλη μία που θα περιλάβει τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, μια τρίτη που θα ονομαστεί Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας και θα εντάξει την Ηπειρο, τα Ιόνια την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο, και μια τέταρτη που θα συγκροτηθεί με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στην εν λόγω πρόταση έχουν προϋπολογισθεί και οι έδρες αναλόγως του πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Προβλέπεται συγκεκριμένα η Αττική με τη Στερεά Ελλάδα να εκλέξουν 8 ευρωβουλευτές, η Βόρειος Ελλάδα με τη Θεσσαλία 7, η Νοτιοδυτική Ελλάδα 4, και τα νησιά με την Κρήτη 2 (το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι για πρώτη φορά 21).


σχετικα αρθρα