Ολοκλήρωσε τη δεκαήμερη σκληρή εκπαίδευση στο Όλυμπο η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών που εδρεύει στην Δράμα και η φήμη της προηγείται μεταξύ των μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών. Οι καταδρομείς αυτοί ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι οι μαχητές που είναι σε θέση να αναλαμβάνουν αποστολές εκεί που σταματούν οι άλλοι.

Αποσπούν τις πιο υψηλές βαθμολογίες στις ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.

Αποτελείται από 3 Λόχους Κρούσεως, ένα Λόχο Υποστηρίξεως (ΛΥΠ) κι ένα Λόχο Διοικήσεως (Λ/Δ). Κάθε Λόχος Κρούσεως απαρτίζεται από 4 Διμοιρίες, εκ των οποίων η μία είναι η Διμοιρία Υποστηρίξεως (ΔΥΠ), και η κάθε Διμοιρία με τη σειρά της αποτελείται από 3 Ομάδες, ενώ η ΔΥΠ χωρίζεται σε Ομάδα Πολυβόλων με 2 στοιχεία, Ομάδα Όλμων με 2 στοιχεία και Ομάδα Αντιαρματικών με 3 στοιχεία.

O ΛΥΠ αποτελείται από τη Διμοιρία Πολυβόλων με 6 στοιχεία, Διμοιρία Όλμων με 8 στοιχεία και τη Διμοιρία Αντιαρματικών με 6 στοιχεία MILAN. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κάθε Λόχος Κρούσεως διατηρεί ξεχωριστή ονομασία, όπως συνέβαινε με τους πρώτους ΛΟΚ που είχαν δημιουργηθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης διεξάγεται στα βουνά της Ελλάδας και οι δυνάμεις αυτές ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, στην επιβίωση και στον ανορθόδοξο πόλεμο. Λόγω των ευαίσθητων αποστολών που θα κληθούν να αναλάβουν η εκπαίδευσή τους είναι υψηλού επιπέδου.  Η επάνδρωσή της στηρίζεται στην εθελοντική κατάταξη τόσο των μόνιμων όσο και των εφέδρων. Η εκπαίδευσή τους είναι πολύ σκληρή και άκρως απαιτητική.

Μαθαίνουν στο να μάχονται ανορθόδοξα. Να κτυπούν ακόμα και πίσω από τις γραμμές του εχθρού χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Δίδεται περισσότερο βαρύτητα στο να πολεμούν τη νύχτα με σύμμαχο το σκοτάδι και την κούραση του αντιπάλου. Αν χρειαστεί να κτυπήσουν μέρα θα πρέπει να είναι αόρατοι.

Δεν κουβαλούν ελαφρύ οπλισμό. Υπάρχουν άνδρες στη δύναμη αυτή με βαρύ οπλισμό για εξουδετέρωση ακόμα και τεθωρακισμένων. Είναι καλά εξοπλισμένοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όποια αποστολή τους δοθεί. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει στο να αναλαμβάνουν αποστολή μέσα σε λίγο χρόνο από τη στιγμή που θα τους δοθεί η εντολή.

Μαθαίνουν να ζουν και να κοιμούνται μέσα στο πάγο. Καταστάσεις που θα ήταν άκρως επικίνδυνες για τους κοινούς θνητούς. Η εκπαίδευσή τους φτάνει σε τέτοιο σημείο που οι εν λόγω καταδρομείς ελέγχουν ακόμα και τα ανθρώπινα ένστικτά τους.

Γ.Κοκ.