Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην συμβολή των Μοναστηρίων του Άγιου Όρους, λόγω της παγκόσμιας ακτινοβολίας τους, στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία όπως είπε αφήνει πίσω τις μέρες της δοκιμασίας της, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.  

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτά η χώρα μας την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια ανάμεσα στους φίλους και το σεβασμό των εχθρών της» σημείωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος απευθυνόμενος στους μοναχούς πρόσθεσε ότι «περάσαμε και περνάμε δύσκολες ώρες, άλλα με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μεγάλες θυσίες μας ζητήθηκαν, άλλα αν ακόμα και στα δύσκολα η Πολιτεία είναι κοντά σας, είναι γιατί έχουμε εμείς κοντά μας την ορθοδοξία και τη γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω τις μέρες της δοκιμασίας σιγά σιγά και η Πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιο Όρος».  

Οι Αγιορείτες Πατέρες υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό,στην εντυπωσιακή Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας που κρέμεται πάνω από το Αιγαίο, όπως ορίζει το μεγαλοπρεπές Βυζαντινό τυπικό. 

Ο κ. Σαμαράς νωρίς το πρωί είχε παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργιά στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου διάβασε και το "Πάτερ Ημών" και ξεκίνησε τις επισκέψεις του στις Μονές, από την Ιβήρων, όπου επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για αμέριστη αρωγή προς τους μοναχούς ώστε να είναι απερίσπαστοι, όπως είπε, στο πνευματικό τους έργο. 

Εκεί προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταίτισσας και ξεναγήθηκε στους χώρους και το μουσείο του μοναστηρίου όπου φυλάσσονται οι τίτλοι κτίσης, τα Χρυσόβουλα και άλλα κειμήλια ανεκτίμητης πνευματικής και ιστορικής άξιας.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πατήρ Βασίλειος Γοντικάκης επιφανής Θεολόγος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, ο οποίος αναφέρθηκε στο πνευματικό και πολιτιστικό έργο που συντελείται στο Όρος.

«Βλέπουμε τι περνάει η Ελλάδα και σε ποια θέση τη βάζουν οι άλλοι λαοί οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, άλλα είμαστε στο κέντρο του κόσμου και η χώρα μας μπορεί να δώσει λόγο παρήγορο στην οικουμένη», ανέφερε ο Προηγούμενος της Μονής Ιβήρων.

Στο προαύλιο του μοναστηριού ο πρωθυπουργός συζήτησε για λίγο και φωτογραφήθηκε με μαθητές Λυκείου από το Μαντολίδι Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε την Μονή της Μεγίστης Λαύρας την πρώτη τη τάξη στην Αθωνική Πολιτεία, όπου προσκύνησε το σκήνωμα του ιδρυτή της, Αγίου Αθανάσιου του Αθωνίτη. 

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα το απόγευμα.