Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθούν φρούδες…και οι επιθυμίες να μην γίνουν πράξη…Όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει απολύτως τίποτα για το ελληνικό πρόβλημα και κυρίως για το πώς θα ρυθμιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Η Αθήνα ελπίζει στην καλή διάθεση των πιστωτών, οι οποίοι όμως διαφωνούν ριζικά για τον τρόπο που θα δοθεί λύση στο θέμα και περιπλέκουν την κατάσταση. Εντελώς ξαφνικά εσχάτως παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα που αναγκαστικά θα αλλάξουν και τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. 

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για την έντονη διαμάχη του ΔΝΤ και της Καγκελαρίας, αλλά το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε από το γερμανικό περιοδικό Spiegel η κόντρα μέσα στην γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ της Καγκελαρίου ΄Ανγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προκαλεί παρενέργειες και στην κεντρική  γερμανική θέση έναντι της Ελλάδας. 

Η κόντρα Μέρκελ και Σόιμπλε αλλάζει άρδην το πολιτικό περιβάλλον, ενώ η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την παραδοχή του επιτρόπου Όλι Ρεν, που μεταθέτει, όπως ήταν αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες τα όσα συζητούνται στις Βρυξέλλες, για τοκαλοκαίρι και έπειτα από τις ευρωεκλογές την μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για το χρηματοδοτικό κενό 2015-16. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξαφνιάστηκαν από τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες, ενώ ο Πρωθυπουργός άρτι αφιχθείς από το Άγιον Όρος το απόγευμα της Κυριακής ζήτησε να έχει λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης και αμέσως έγινε εκτενής συζήτηση με στενούς του συνεργάτες για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν ότι «παίζονται πολλά παιχνίδια» ενόψει και των ευρωεκλογών και κατανοούν όπως λένε την σκοπιμότητα πίσω από τα όσα λέγονται και γίνονται, λίγο πριν από μια κρίσιμη μάχη  για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, τονίζουν με έμφαση ότι όλα είναι στο χέρι της Ελλάδας που επιδεικνύει αξιοζήλευτα αποτελέσματα, μετά από πολλές και επώδυνες θυσίες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε χθες να εκθειάσει με την συνέντευξή του στο Βήμα το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, όπως είπε και το οποίο είναι 1,5 δισεκ. ευρώ, δηλ. τριπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. Αυτό το πλεόνασμα αποτελεί για τον Πρωθυπουργό το μεγάλο όπλο για να στηριχθεί η ελληνική προσπάθεια για να διεκδικηθεί η νέα ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές το 2014. 

Η κυβερνητική προσπάθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη και όλα θα παιχθούν στο διεθνές σκηνικό, καθώς στο εσωτερικό ο Πρωθυπουργός ελπίζει να αλλάξει το κλίμα με την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα το δώσει σε ποσοστό 70% για την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων. Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές, παράλληλα με το σύνθημα πως ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποχή. 

Η μάχη στο εξωτερικό θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στο πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, καθώς θα γίνουν τακτικές κινήσεις που μπορεί να αλλάξουν το τοπίο. Ο Πρωθυπουργός ελπίζει να καταφέρει την γερμανική πλευρά να συναινέσει σε μια μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος που θα είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα και ποντάρει στην Μέρκελ, την οποία πιθανότατα θα συναντήσει και πάλι στο Βερολίνο, ενώ η ίδια αναμένεται και στην Αθήνα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Αντώνη Σαμαρά, ενόψει ευρωεκλογών.