Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος   

Οι επιλογές της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιδράσεις των τάσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αλλά και τα λαμπερά πρόσωπα που διαθέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προοιονίζονταν ένα ευνοϊκό εκλογικό περιβάλλον για τη συγκυβέρνηση, τουλάχιστον εις ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ωστόσο, στην αρχή της αυτοδιοικητικής κούρσας, οι γαλάζιες αστοχίες, τα πολλά αντάρτικα αλλά και η γενικότερη εκλογική συγκυρία σωρρεύουν σύννεφα πάνω από τη Νέα Δημοκρατία. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, για το δήμο Αθηναίων επιβεβαιώνουν το βαθύ διχασμό της γαλάζιας εκλογικής βάσης αλλά και την αστοχία των δεδομένων με τα οποία σχεδίασαν τις κινήσεις τους τα γαλάζια στελέχη. Στη Θεσσαλονίκη, παρά την τελική επιστράτευση του Σταύρου Καλαφάτη, η μάχη έναντι του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ, πλέον, και ο μέχρι πρότινος σίγουρος Πειραιάς δοκιμάζεται από ένα αντάρτικο και, μάλιστα, με... ερυθρόλευκη στήριξη. 

Παρά το γεγονός ότι σε δύο από τις τρείς δημοσκοπήσεις ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος βρίσκεται μπροστά στην πρόθεση ψήφο από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη (σ.σ στην τρίτη υπολείπεται μία μονάδα), όλα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρώην Δήμαρχος, που ηττήθηκε από τον Γ. Καμίνη το 2010, κάνει σημαντική “ζημιά” στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ. Ο κ. Κακλαμάνης όχι μόνον συγκρατεί περίπου έναν στους τρεις γαλάζιους στο δικό του συνδυασμό, ωστόσο αυτή είναι μόνον η αυτοδιοικητική πτυχή του ζητήματος. Η άλλη είναι ακραιφνώς πολιτική και δείχνει ότι ο 68χρονος Κακλαμάνης επιδιώκει να αποτελέσει, με πυρήνα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείο αναφοράς της λαϊκής δεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις σε επίπεδο εθνικών εκλογών. 

Στο Μαξίμου και τη Συγγρού εκτιμούν ότι στην εξέλιξη της μάχης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα πάρει καθαρά κεφάλι τόσο έναντι του κ. Κακλαμάνη όσο και των υπολοίπων υποψηφίων και, συνεπώς, θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Το πρόβλημα είναι, πλέον, με ποιόν. Όλοι οι σχεδιασμοί της ΝΔ φέρονται να έγιναν με πιθανούς αντιπάλους είτε τον κ. Γ. Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και τον Ηλ. Κασιδιάρη. Ωστόσο, στην αρχή της κούρσας, αυτός που αποδεικνύει εξαιρετική αντοχή είναι ο νυν Δήμαρχος Γ. Καμίνης, έναντι του οποίου ο μεν Κακλαμάνης έχει ήδη ηττηθεί, ο δε Σπηλιωτόπουλος μοιάζει να έχει παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά και παραμένει άγνωστο εάν μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους στο πλάι του που θα του δώσουν τη νίκη. 

Στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος – ο αρχικός τουλάχιστον – είναι η είσοδος στο Β' γύρο, κάτι όχι ιδιαιτέρως εύκολο, και αυτό μοιάζει να είναι ό,τι καλύτερο προσδοκά η Ν.Δ 

Στον Πειραιά, πάλι, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Βασίλη Μιχαλολιάκου, Γιάννης Μελλάς (σ.σ. υιός του επί έτη βουλευτή της ΝΔ και πλέον τον ΑΝΕΛ Παναγιώτη Μελλά), ουσιαστικά προανήγγειλε την υποψηφιότητά του. Η υποψηφιότητα αυτή κινείται πλέον ευθέως εναντίον του νυν Δημάρχου, τον οποίο το Μαξίμου επιμένει, μέχρι τώρα, να στηρίζει. Άλλωστε, ο Βασ. Μιχαλολιάκος λειτούργησε ως πολιτικός καθοδηγητής του Πρωθυπουργού στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ ενώ είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά... έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από την υποψηφιότητα Μελλά, κρύβεται η ενεργή υποστήριξη των οργανομένων του Ολυμπιακού. Το υπαινίσσεται, άλλωστε, και ο ίδιος σαφώς στην ανακοίνωσή του όπου και σημειώνει πώς «από μία τέτοια προσπάθεια, όπου θα συμμετέχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, δεν μπορεί να λείπει ο «Ολυμπιακός Πειραιώς», η Ομάδα που μεταφέρει το όνομα «Πειραιάς» σε όλο τον κόσμο και μας κάνει υπερήφανους. Mε την προϋπόθεση ότι ευοδωθεί μια τέτοια συμμαχία , δηλώνω παρών για τον Πειραιά.» Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η ρήξη στον Πειραιά είναι γνωστή στον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του εδώ και αρκετές εβδομάδες ενώ υπήρξε και προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι οι μεσολαβητικές αυτές προσπάθειες δεν απέδωσαν. Μπορεί η ΝΔ να πιέσει τον κ. Μιχαλολιάκο να αποσυρθεί; Μοιάζει δύσκολο ενώ με δεδομένη την υποψηφιότητα Δρίτσα στον Πειραιά, καθίσταται αμφίβολο αν ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου θα καταφέρει πλέον να περάσει στο Β' γύρο. 

Στις περιφέρειες, ενδεχομένως η κατάσταση να είναι περισσότερο ελεγχόμενη. Ο εμφύλιος στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργεί προβλήματα, ωστόσο εκτιμάται ότι η ΝΔ θα καταφέρει να περάσει τον Γιάννη Ιωαννίδη στο Β' γύρο και να αναζητήσει διαύλους προκειμένου οι ψηφοφόροι Τζιτζικώστα να στηρίξουν μαζικά τον επίσημο υποψήφιο. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι οι τόνοι θα είναι ελεγχόμενοι στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες διότι εάν επικρατήσει ένταση το μόνον βέβαιο είναι ότι οφελειμένος θα είναι ο κ. Μάρκος Μπόλαρης. 

Μικρότερα αλλά όχι αμελητέα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα, λόγω του αντάρτη Θανάση Γιαννόπουλου. Κάποτε στη σφαίρα επιρροής της οικογένειας Μητσοτάκη, ο κ. Γιαννόπουλος διεκδικούσε την υποψηφιότητα ήδη από το 2010, μοιάζει αποφασισμένος να εξαντλήσει όσες πιθανότητες έχει ενώ θα επιδιώξει να στηριχθεί και σε δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του γόνου της οικογενείας. 

Εν μέσω αυτών των αντιθέσεων, απότοκο και των λανθασμένων χειρισμών που υπήρξαν, το Μαξίμου δεν μπορεί να πράξει και πολλά. Ο κ. Σαμαράς, στη χθεσινή του συνέντευξη στο Βήμα, επιβεβαίωσε ότι στηρίζει Σπηλιωτόπουλο και Ιωαννίδη αλλά από τη στιγμή που η ΝΔ δεν έδωσε επισήμως χρίσματα κάθε άλλη κίνηση είναι προβληματική. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στο πολιτικά στελέχη του κόμματος προκειμένου να μην συμμετάσχουν σε αντάρτικους συνδιασμούς, αν και η εικόνα πολυδιάσπασης που παρουσιάζει η Δεξιά προσφέρει αφενός πληθώρα υποψηφίων, αφετέρου δε πολλά κόμματα για να στεγαστούν όσοι επιλέξουν να τα “σπάσουν” με τη Ν.Δ.