Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τη χθεσινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα», το πολιτικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου που έχει την τύχη να συζητάει συχνά με τον Πρωθυπουργό, οδηγήθηκε με σχετική ευκολία στο συμπέρασμα: Ο Σαμαράς, θα πάει σε εκλογές χωρίς Μνημόνιο. 

Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ότι το πλεόνασμα ξεπερνάει το 1,5 δισ. Ευρώ. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι θα έχει το δικαίωμα- με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους να διανείμει (το 70% του πλεονάσματος) κάπου 1 δισ.  σε χαμηλοσυνταξιούχους  και ένστολους, αντί των περίπου 500.000 που υπολόγιζε όταν έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. 

Τι άλλο είπε ο Α. Σαμαράς; Ότι η ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές θα γίνουν μέσα στη φετινή χρονιά. Η Κυβέρνηση περιμένει ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει τον Μάιο. Και ότι με βάση την απόφαση αυτή, η οποία όμως αν και θα ληφθεί τον Μάιο θα οριστικοποιηθεί σε ότι αφορά στους όρους και στις λεπτομέρειες μετά τις ευρωεκλογές, όλα τα δάνεια, που σήμερα έχουν χρόνο αποπληρωμής από 17 ως 30 χρόνια, θα επιμηκυνθούν φτάνοντας στα 50 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει φέτος στις αγορές (κάτι που δεν μπορούσε να κάνει φυσικά το 2012 όπως υποστήριζε ο ανεκδιήγητος Γιώργος Παπακωνσταντίνου) αφού πρώτα συμφωνηθεί το ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος και ληφθεί η απόφαση- δέσμευση των Ευρωπαίων για αναδιάρθρωση του χρέους. 

Και κάτι ακόμη: ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει και ταμειακή μείωση των φόρων όπως στα ακίνητα που από το 2013 έως το 2016 θα φτάσει το 38% προσθέτοντας πως «ως τα τέλη της φετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας». 

Μετά από όλα αυτά, δεν χρειάζεται να διαβάζεις «βουλωμένο γράμμα» για να αντιληφθείς ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει την απόφαση να πάει σε εθνικές εκλογές χωρίς μνημόνιο και αφού πρώτα έχει φροντίσει να αναστρέψει το κλίμα με αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους- ένστολους και μείωση της φορολογίας- στα ακίνητα όπως είπε- αλλά και μέσω της αλλαγής των τεκμηρίων διαβίωσης- αν και δεν το είπε.