Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να πάμε σε μια συντεταγμένη, ειρηνική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, που να ικανοποιεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να αποτρέψει μια ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης.

Mιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99.5", σημείωσε πως σε ότι αφορά στην ελληνική συμμετοχή, "η θέση της χώρας και της κυβέρνησής μας είναι απόλυτα ευκρινής. Είναι μια θέση αρχής, σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, υπεράσπισης των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπεράσπισης των συμμαχικών και εταιρικών μας σχέσεων".

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει η νομιμοποιητική κάλυψη και ομπρέλα του ΣΑ, η χώρα μας θα ταχθεί με τους εταίρους μας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην προσπάθεια να υλοποιηθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η απόφαση του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός "συμφωνήσαμε στο θεσμικό όργανο του ΚΥΣΕΑ να παράσχουμε τις διευκολύνσεις της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Αράξου και του Ακτίου. Είπαμε επίσης ότι θα διαθέσουμε μία φρεγάτα στο χώρο της κεντρικής Μεσογείου. Είπαμε τέλος ότι είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί, για να μπορέσει να λειτουργήσει και αυτό στο συνολικότερο σχεδιασμό. Θα διαθέσουμε και ένα αεροπλάνο Embraer που θα λειτουργήσει ως AWACS, το οποίο έχει επάνω του τα κατάλληλα όργανα για να λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο του κοινού σχεδιασμού".