current views are: 1

17 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση16:22

Τα σενάρια για τους σταυρούς και τις περιφέρειες στις ευρωεκλογές

Γράφουν και σβήνουν στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα διαφορετικά σενάρια για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών στις εκλογές του Μαϊου. 

Δημοσίευση 16:22’
αρθρο-newpost

Γράφουν και σβήνουν στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα διαφορετικά σενάρια για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών στις εκλογές του Μαϊου. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Γράφουν και σβήνουν στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τα διαφορετικά σενάρια για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών στις εκλογές του Μαϊου. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν μεν για την υιοθέτηση του σταυρού, συμφώνησαν και στον αριθμό των 42 υποψηφίων, ώστε να αποφύγουν την πίεση που τους ασκείτο από ενδιαφερόμενους και να “δοκιμάσουν” τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει στη μάχη “βαριά” ονόματα, ωστόσο ο μηχανισμός λειτουργίας του νέου συστήματος παραμένει άγνωστος

Το επικρατέστερο μέχρι σήμερα σενάριο είναι να υπάρξει μία ενιαία λίστα για το σύνολο της περιφέρειας, άλλωστε η Ελλάδα δεν εκλέγει παρά 21 βουλευτές συνολικά, και κάθε ψηφοφόρος να μπορεί να επιλέξει μέχρι και τέσσερις (4) υποψηφίους της αρεσκείας του. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, θα δοθεί στη μάχη των ευρωεκλογών χαρακτήρας κεντρικής αναμέτρησης και, παράλληλα, η Ν.Δ. και, δευτερευόντως, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν με ισχυρές υποψηφιότητες να προβάλλουν το διακύβευμα – δίλημμα της εκλογής αλλά και να κερδίσουν ό,τι μπορούν σε εκλογική δύναμη. Βέβαια, δεν λείπουν και οι αρνητικές πτυχές: μία ενιαία εκλογική περιφέρεια ευνοεί εκ των πραγμάτων τα πλέον προβεβλημένα στελέχη και άρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εκλεγεί υποψήφιος από την περιφέρεια ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάποιο “βαρύ” όνομα, πχ την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, να επιδιώξει μία εκλογή με έναν τεράστιο αριθμό σταυρών (η πρώτη σε σταυρούς στην… τερατώδη Β’ Αθηνών το Μάιο ήταν η Σοφία Σακοράφα με 73.450 ψήφους) που θα υπερβαίνει κάθε έλληνα βουλευτή και θα συνιστά πρόκριμα για διεκδικήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. 

Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναλύονται και εναλλακτικά σενάρια, με κύριο αυτό που θέλει την κατάτμηση της Επικράτειας σε τέσσερις μείζονες εκλογικές περιφέρειες: μία που θα περιλαμβάνει Αττική και Στερεά Ελλάδα (θα εξέλεγε 8 εκ των 21 βουλευτών), άλλη μία που θα περιλάβει τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Θεσσαλία (7 ευρωβουλευτές), μια τρίτη που θα περιλαμβάνει τη Δυτική και Νότιο Ελλάδα (4 ευρωβουλευτές) και τέλος, μία ακόμη που θα περιλαμβάνει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (2 ευρωβουλευτές). 

Με τον τρόπο αυτό “σπάει” μεν η ενιαία περιφέρεια για το σύνολο της Επικράτειας και δίδεται η δυνατότητα εκλογής στην ευρωβουλή και στελεχών με περιφερειακή εμβέλεια, ωστόσο εγείρονται άλλου τύπου ζητήματα. Για παράδειγμα, σε Αιγαίο και Κρήτη θα εκλέξουν βουλευτές μόνον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτα κόμματα, ενώ αντιθέτως από την περιφέρεια της Αττικής – Στερεάς και της Βορείου Ελλάδας-Θεσσαλίας-Θράκης θα πρέπει να αναδειχθούν αναλογικά οι ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε όσα κόμματα υπερβούν το όριο του 3% και προσεγγίζουν το μέτρο του 4,75% για κάθε ευρω-έδρα. Ως αποτέλεσμα, στην Αττική η ΝΔ θα κέρδιζε μόνον δύο έδρες στις οποίες θα έπρεπε να “χωρέσουν” οι βέβαιοι υποψήφιοι Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γ. Κουμουτσάκος και, φυσικά, όσοι νέοι, προβεβλημμένοι προκύψουν που, πιθανά, θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα. Άλλη “παρενέργεια” θα μπορούσε να είναι η εκλογή μουσουλμάνου ευρωβουλευτή από τη δυτική Θράκη. Με 42 θέσεις υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο, η πιθανότητα στελέχη της μειονότητας να βρεθούν στο ευρωψηφοδέλτιο είναι ισχυρή και, εφόσον η επικράτεια χωρίζονταν σε περιφέρειες, θα αυξάνονταν κατακόρυφα και η δυνατότητα των ψηφοφόρων, συντονισμένα, να στείλουν τον εκλεκτό τους στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Γ. Μιχελάκης σημειώνει ότι όλα βρίσκονται υπό εξέταση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πολύ σύντομα καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σχετική διάταξη να έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή. 


σχετικα αρθρα