Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τη δράση των ΜΚΟ προχώρησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε παρέμβασή της στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Πιάνοντας την υπόθεση από την αρχή, η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε πως με τη συγκεκριμένη υπόθεση ασχολήθηκε μαζί με τον πρώην βουλευτή του κόμματος Αντώνη Σκυλλάκο ήδη από το 2001.

«Τότε εξαιτίας της επιμονής του ΚΚΕ έσπασε το απόστημα» επεσήμανε η κυρία Κανέλλη και συνέχισε λέγοντας ότι η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», είναι επιπέδου Διεθνούς Διαφάνειας, δηλαδή «έχει αυξημένο κύρος και τύπο, από τις διάφορες κυβερνήσεις».

Περιέγραψε μάλιστα ένα περιστατικό από εκείνη την εποχή, και συγκεκριμένα στην αίθουσα 223 της Βουλής. «Θυμάμαι τον τότε υπουργό Εξωτερικών στις εννέα το βράδυ και να παρίσταται ο κύριος Ρόντος και κανένας να μη μας λέει ποιος είναι αυτός ο κύριος που φοράει κόκκινη γραβάτα και ομιλεί αγγλικά», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας «πως με τον ίδιο και την οργάνωσή του έχουμε συγκρουστεί επίσημα ως ΚΚΕ».

Αναφερόμενη στο ρόλο της ΜΚΟ, τόνισε πως «όχι απλώς έτρωγε λεφτά, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Προσλάμβανε ανθρώπους σε όλα τα Βαλκάνια – συνήθως πρώην στρατιωτικούς πεταμένους στον Καιάδα- για να κάνουν τη “βρωμοδουλειά” για λογαριασμό τρίτων: Να μαζεύουν τις νάρκες και να φαίνεται ότι το κάνει η κυβέρνηση ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκανε».

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «εκείνη την εποχή, τα χρήματα του ΥΠΕΞ που προοριζόταν για τις ΜΚΟ, θεωρούμενα εξ απορρήτου κονδυλίων και δίνονταν και τα παραστατικά καταστρέφονταν εντός τριμήνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία».

Η κυρία Κανέλλη όπως δήλωσε, ΜΚΟ δεν έχει μόνο το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς όπως κατήγγειλε ανάλογες οργανώσεις έχουν ακόμη 14 υπουργεία.

Ωστόσο, όπως είπε, υπήρξε ένας (τότε) υφυπουργός ο οποίος όπως τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε για τις καταγγελίες του κόμματος. «Ο Ανδρέας Λοβέρδος», υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη, «με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε: “Αυτή είναι μία ιστορία περίεργη,έχω μπροστά μου 105 εκατομμύρια τότε δραχμές, να τα δώσω για αυτή την οργάνωση, εσείς έχετε κάνει ερώτηση, τι συμβαίνει;» είπε και συνέχισε: «Και του είπαμε τι συμβαίνει και δεν υπέγραψε την απόφαση».