current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση04:57

Τρέχει για το Εurogroup του Μαρτίου η κυβέρνηση

Σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην σηματοδοτηθεί εικόνα κατάρρευσης των διαβουλεύσεων που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη κατέληξε χθες το Eurogroup.

Δημοσίευση 04:57’
αρθρο-newpost

Σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην σηματοδοτηθεί εικόνα κατάρρευσης των διαβουλεύσεων που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη κατέληξε χθες το Eurogroup.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να μην σηματοδοτηθεί εικόνα κατάρρευσης των διαβουλεύσεων που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη κατέληξε χθες το Eurogroup. Με το συμβιβασμό αυτό δρομολογείται η επιστροφή της τρόικας, τη Δευτέρα, στην Αθήνα προκειμένου να αρχίσουν δια ζώσης συνομιλίες για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης. 

Στόχος της κυβέρνησης, πλέον, είναι να επιτευχθεί μία τεχνική συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση των επικεφαλής θα συνταχθεί σε δεύτερο χρόνο και η χρηματοδότηση της Αθήνας θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές Απριλίου. 

Το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το σύνολο των διαπραγματεύσεων και να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα μέχρι τις 10 Μάρτιο, ώστε εκείνη την ημέρα οι υπουργοί της Ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 9 δις ευρώ, μοιάζει πολύ δύσκολο, κυρίως λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Ενδεικτικά και μόνον σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν για την εκταμίευση περιλαμβάνεται και η περίφημη δέσμη μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, το εύρος της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθεί εντός κυβέρνησης (καθώς Χατζηδάκης, Γεωργιάδης και Χαρακόπουλος διατυπώνουν αποκλίνουσες απόψεις), να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χθες ότι «είναι πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε με την τρόικα», ωστόσο είναι δυσχερής και μία συμφωνία. 

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υστερεί στο πεδίο των διαρθρωτικών (ποσοστό συμμόρφωσης 78%), ως προς το tool kit του ΟΟΣΑ διατυπώνονται οι γνωσές αντιρρήσεις ενώ ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%  η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτό το ποσοστό να διανεμηθεί και στην πλευρά των εργαζομένων ενώ η τρόικα, και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένει ώστε το σύνολο της ελάφρυνσης να αφορά στις επιχειρήσεις. Αγκάθι αποτελούν και οι φόροι υπέρ τρίτων (σ.σ το αγγελιόσημο επί του παρόντος εξαιρείται) ενώ παρά τη διάθεση συμβιβασμού άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Ποουλ Τόμσεν στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων καθώς δεν θεωρεί επαρκή τη ρύθμιση του κ. Γ. Βρούτση. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η κυβέρνηση να φτάσει στο ορόσημο της αναγνώρισης του πρωτογενούς πλεονάσματος, στα τέλη Απριλίου. Οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εκτιμούν ότι η επιβεβαίωσή του από τη eurostat θα ανοίξει το δρόμο για στοχευμένες παροχές που θα δώσουν οικονομική ανάσα στους πολίτες και πολιτική  ανάσα στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης για διανομή του πλεονάσματος ακόμη και πριν τις δίδυμες εκλογές του Μαϊου, φαίνεται ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστούν. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζεται, πλέον, προβληματισμός για το εάν η κυβέρνηση προλαβαίνει να διανείμει προεκλογικά ένα πλεόνασμα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εκκρεμεί να επιβεβαιωθεί από την τρόικλα. Παράλληλα, με στενά πολιτικούς όρους, εκτιμάται ότι τόσο η διανομή όσο και η… προσδοκία διανομής του πλεονάσματος θα έχουν την ίδια, μικρή ή πάντως περιορισμένη, επίδραση στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και, συνεπώς, προκρίνεται η άποψη ότι είναι προτιμότερο αυτό να ανακοινωθεί μεν  η διάθεσή του αλλά η καταβολή να γίνει συντονισμένα μετά τις ευρωεκλογές.


σχετικα αρθρα