Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εσωτερικής πίεσης εισήλθε η δικομματική κυβέρνηση που ήδη λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από το εξωτερικό και για την περίφημη λύση στο ζήτημα του χρέους που φαίνεται ότι αργεί, καθώς στην Γερμανική Καγκελαρία υπάρχει η μεγάλη διάσταση Μέρκελ-Σόιμπλε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός τις τελευταίες ώρες για την διαμορφωθείσα κατάσταση κυρίως στο πεδίο της καθημερινότητας και σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των ιατρών.

Η σύγκρουση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία, επιβαρύνει την πολιτική ατμόσφαιρα και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν δεύτερες σκέψεις και είναι σαφές ότι πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από την μια πλευρά πρέπει να ικανοποιήσει τους πιστωτές στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και από την άλλη να μην διαταράξει την εγχώρια κοινωνική ειρήνη, διότι σε λιγότερες από 100 ημέρες διεξάγονται εκλογές.

Το σχέδιο που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να διασπάσει τις αντιδράσεις και να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον των ιατρών και να κερδίσει η ΝΔ τις εντυπώσεις στις αλλαγές που θα επιχειρήσει, είναι απλό: 

Το μοντέλο του «κοινωνικού αυτοματισμού» όμως, όπως αποκαλείται αυτή η μέθοδος, κανείς δεν ξέρει εάν θα επιτύχει ή θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, με τον κλάδο των ιατρών που θίγεται να συγκροτεί μέχρι στιγμής με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να συγκροτούν ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο με τεράστια επιρροή στην κοινωνία.

Το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί στην κυβέρνηση συμβαίνει ήδη και χάνει τη μάχη της επικοινωνίας και μαζί της τη μάχη για την ουσία του προβλήματος. Η μεγαλύτερη ζημιά όμως είναι άλλη. Ενώ μέχρι πρότινος τα ΜΜΕ ασχολούνταν κυρίως με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κατόρθωσε σε τρεις ημέρες να τα στρέψει κοινωνικές ομάδες εναντίον της, ακόμη και αυτές που τη στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις προεκλογικά. 

Είναι προφανές ότι οι διατάξεις που προωθούνται για τους ιατρούς θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων και από μερίδα βουλευτών της ΝΔ, αλλά ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει όσον αφορά τις αποφάσεις του για να μη δώσει την εικόνα ότι εξαιρεί από τον γενικό κανόνα κανέναν.