Γράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος- Γιάννης Κοκκινίδης   

Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά Αβραμοπουλου  πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Η ατζέντα διευρυμένη με θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως οι κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, τα επιδόματα και η διάθεση μέρους του πλεονάσματος στους στρατιωτικούς αλλά και οι επερχόμενες διπλές κάλπες. 

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της ΝΔ στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση και στις ευρωκλογές , εν μέσω αντάρτικων  σε μεγάλους δήμους αλλά και σε κρίσιμες περιφέρειες. 

Δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος που γνωρίζει πολύ καλά την αυτοδιοίκηση και μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς καθώς απευθύνεται στο πιο μετριοπαθές και κεντρώο κομμάτι της κοινωνίας.  

Ο κ. Σαμαράς  βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Αβραμόπουλο καθώς είναι η δεύτερη συνάντηση σε διάστημα λίγων ημερών για τα κρίσιμα θέματα τόσο  της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και της προεκλογικής στρατηγικής. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και οι τρόποι ώστε να συσπειρωθεί η βάση του κόμματος στους υποψήφιους που στηρίζει η ΝΔ. Παράλληλα καυτό θέμα αποτελεί και η επιλογή των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς με τη σταυροδοσία αλλάζουν τα δεδομένα. 

Μετά από αυτή τη συνάντηση με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κ. Αβραμόπουλος  σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλλά και για τις ευρωκλογές. 

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις          

Στη συνάντηση αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους. 

Η φορολόγηση του επιδόματος, που αφορά τις μάχιμες μονάδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, (όπως οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, οι ναρκαλιευτές, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ  κλπ.)  επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού, τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θα επιστραφούν στους δικαιούχους.  Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση Νομοθετική ρύθμιση του θέματος. 

Παράλληλα μετά τη σημερινή συνάντηση άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις στην ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο πρωθυπουργός και ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας  στο Μαξίμου συζήτησαν και για το χρόνο που θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ που θα επικυρώσει τους νέους αρχηγούς στο Πεντάγωνο. 

Βέβαια υπάρχει έντονη φημολογία ότι ενδέχεται να διατηρηθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος για πολλούς λόγους. Οι εξελίξεις θα δείξουν κατά πόσο ευσταθεί το σενάριο αυτό καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και άδικη από κάθε οπτική γωνία και αν το δει κανείς. 

Ένα άλλο θέμα είναι και η δέσμευση για επιστροφή του πλεονάσματος  σε χαμηλοσυνταξιούχους  και οι ένστολους, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς 

Επίσης στην ατζέντα βρίσκεται  και η επιστροφή των περικοπών προς τους στρατιωτικούς καθώς κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό λόγω του τρίτου μνημονίου το «κούρεμα» των αποδοχών τους και μάλιστα αναδρομικά. 

Η επιστροφή αφορά 19 μήνες τα οποία κυμαίνονται από 152 έως και 8.816 ευρώ όσον αφορά τους βασικούς μισθούς και από 60 έως και 3.387 ευρώ όσον αφορά τα επιδόματα! 

Οι συνολικές αποδοχές των ένστολων θα απαιτηθεί να αυξηθούν κατά 10% έως και 30% ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012. 

Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί να καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να καλυφθεί η συνολική δαπάνη των αυξήσεων και των αναδρομικών υπολογίζεται σε 78 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 186 εκατ. ευρώ συνολικά για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.