Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ δήλωσε παρών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε ότι  “ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει στην αναζήτηση ευθυνών, εκείνων των ολίγων πολιτικών που δεν έχουν τηρήσει τον όρκο τους” και προσέθεσε ότι “η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό που διακήρυξε εξ αρχής, ότι ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Ο κ. Καστανίδης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι είναι “ρεαλιστική και  παράλληλα συμβολικής και ηθικής σημασίας”, ενώ σημείωσε ότι ήταν προβληματική η διαχείριση του «νόμου 2003» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Παρότι το άρθρο 86 του Συντάγματος μας δεσμεύει, εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές και να μην περιμένουμε την επόμενη αναθεώρηση του 2019, γιατί τότε θα περιπέφταμε στη λαϊκή θυμοσοφία "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης, συμφώνησε με την άποψη που εκφράστηκε, να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε μάλιστα να αρχίσει στην Επιτροπή Θεσμών, έτσι ώστε, όπως είπε, στην επόμενη αναθεώρηση η διάταξη να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής.

ΝΔ: Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η Βουλή δείχνει να σέβεται τον εαυτό της

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισαν ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που όλοι στρέφονται εναντίον όλων, η Βουλή δείχνει να σέβεται τον εαυτό της.

“Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με την ποινική ευθύνη υπουργών, έχοντας υπόψη ότι έχει αυτονόητο καθήκον να κρατήσει αποστάσεις από την δαιμονοποίηση του φαινομένου που κάποιοι εσκεμμένως διατηρούν”, σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.

“Καμία προνομιακή μεταχείριση δεν πρέπει να υπάρχει σε εκείνους τους υπουργούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έναντι απλών πολιτών που διαπράττουν ίδια αδικήματα”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

ΚΚΕ: Επικοινωνιακά παιχνίδια στο όνομα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά παιχνίδια που παίζονται στο όνομα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, η αξιοπιστία του οποίου, όπως είπε, δεν κρίνεται μόνο από τους νόμους για την διαφάνειά του, αλλά και από τα οικονομικά μέτρα.

Ταυτόχρονα ζήτησε την απεμπλοκή της Βουλής από τις δικαστικές έρευνες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποφασίζει η ίδια αν θα ερευνήσει ή θα ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη.

ΛΑΟΣ: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις του νομοσχεδίου

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρξει σαφής διατύπωση σε ότι αφορά τα αδικήματα υπουργών.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό λάθος το νομοσχέδιο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος χαρακτήρισε λάθος πολιτικό το νομοσχέδιο που, όπως είπε, έφερε η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στη κοινή γνώμη που θα διαψευστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

ΠΑΣΟΚ:  Τολμηρή πρωτοβουλία το νομοσχέδιο

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος έκανε λόγο για ανάγκη άλλου πολιτικού πολιτισμού ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τολμηρή πρωτοβουλία που αίρει την αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείριση υπουργών οι οποίοι διέπραξαν αδικήματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως με το σκεπτικό κατάργησης προνομίων, αλλά κυρίως για να παρέχει απόλυτες εγγυήσεις στην άσκηση εξουσίας τους.