Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Συνεχίζονται τα σενάρια εκ Γερμανίας που αφορούν τη στήριξη της Ελλάδας λίγες μέρες πριν οι εκπρόσωποι της τρόικας «προσγειωθούν» στην Αθήνα, με το ζήτημα της περαιτέρω στήριξης της χώρας μας να παραμένει εξαιρετικά ρευστό, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και μάλιστα εάν είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα ένα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το "πράσινο φως" της καγκελαρίου», ανέφερε η της Deutsche Welle, σε ανάλυσή της για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη στάση του Βερολίνου έναντι της Αθήνας.

«Το έκανε, άλλωστε και πριν από τις γερμανικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», επισημαίνεται από την ελληνική υπηρεσία της DW και τονίζεται ότι «ένα υψηλό πλεόνασμα θα δικαιώσει την πολιτική Σόιμπλε και κατά συνέπεια τη διαχείριση της κρίσης από το Βερολίνο».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «αναμφίβολα η πολιτική ελίτ της Γερμανίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης στις ευρωεκλογές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)» και αναφέρει ότι το ελληνικό πρόβλημα δίνει «αέρα στα πανιά» των ευρωσκεπτικιστών, καθώς «παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου».

Η συγκεκριμένη ανάλυση, πάντως, βαδίζει στα «βήματα» του Spiegel, το οποίο έγραψε ότι η Ελλάδα προκαλεί διαφωνία κορυφής στη γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι η καγκελάριος Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD και ότι έχει μπλοκάρει "το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας νέο πακέτο βοήθειας ενώ έχει ενημέρωσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοιου είδους μήνυμα"». 

«Καρφιά» κατά της Ελλάδας στπν γερμανικό Τύπο

Την ίδια ώρα αιχμηρά δημοσιεύματα κατά της χώρας μας έκαναν την εμφάνισή τους στον γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τη DW. Η Die Welt κάνει αναφορά στο πελατειακό σύστημα της Ελλάδας ως αιτίας της κρίσης, με τον αρθρογράφο να θεωρεί ότι θα πρέπει «να κοπεί η ροή του χρήματος για ρουσφέτια και να τεθεί η χώρα υπό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό έλεγχο, όπως είχε γίνει το 1893 όταν χρεοκόπησε». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «η σημερινή ηγεσία ανθίσταται σε τέτοιου είδους έλεγχο και ενεργοποιεί τα πατριωτικά αντανακλαστικά των απλών ανθρώπων με την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα μηδενίσει το χρέος για να συνεχίσει η ίδια να πορεύεται με βάση το παλαιό σύστημα. Οι μέχρι τώρα συνταγές της τρόικας θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα. Μόνο αυστηρός έλεγχος των χρημάτων στήριξης που εισρέουν στη χώρα θα μπορούσε να θεραπεύσει την ασθένεια» καταλήγει ο σχολιαστής. 

«Όσο τίποτα άλλο θα ήθελε να πιστέψει η Ευρώπη τα θετικά νούμερα από την Ελλάδα, αλλά η πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι απέναντι σε δημοσιονομικά στοιχεία ή υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις των Ελλήνων ενδείκνυνται αρετές όπως αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα» σχολίασε η Westfalen Blatt. «Αντί η Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να εξυγιάνει τη χώρα, αποδόμησε την τρόικα ως δικτατορική, χωρίς δημοκρατική νομιμοποιητική βάση. Θα μπορούσε να επενδύσει αυτήν την ενέργεια στο να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

«Η ελληνική τραγωδία δεν ονομάζεται Ευρώπη αλλά Αθήνα. Εκεί αγνοήθηκαν οι συνταγές εξυγίανσης, εκεί αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λύσεις και δεν υλοποιήθηκαν υποσχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι. Σπρώχνει την ενοχή για τα μέτρα λιτότητα στις Βρυξέλλες για να εμφανιστεί ως φύλακας-άγγελος του λαού με υπεκφυγές, μισές αλήθειες και προεκλογικές κραυγές δεν θα ορθοποδήσει η χώρα. Χρειάζεται μια αποφασισμένη και αξιόπιστη κυβέρνηση ως εταίρος στην ευρωζώνη, η οποία από την πλευρά της βγήκε από τη σκιά της περισσότερο από όσο θεωρούσαν πολλοί σωστό» επισημαίνεται στο επικριτικό δημοσίευμα.

«Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα», διαπιστώνει η Neue Osnabrücker Zeitung. «Τα νέα από την Αθήνα είναι ενθαρρυντικά και είναι κατανοητή η ανάγκη των ελλήνων πολιτικών να εξαγγείλουν κάτι θετικό μετά από χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι οι Έλληνες ορθοποδούν με πολύ αργό ρυθμό και έχουν ακόμη πολλά εμπόδια μπροστά τους» σημείωσε.

Το σίγουρο είναι ότι πριν από τα στοιχεία της Eurostat, στα τέλη Απριλίου για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, τα σενάρια θα αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα...