Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Την «παγίδα» των ανεξάρτητων υποψηφίων μελετούν στο ΚΚΕ και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το γιατί οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αποδέχονται με ευφορία, αν δεν προτρέπουν στελέχη τους, το "νέο φρούτο" στην πολιτική σκηνή του τόπου. Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επιτελείς του Περισσού είναι "γιατί τώρα και με τέτοια σπουδή" όταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν οι "ανεξάρτητοι υποψήφιοι" ρίχνονταν στην πυρά, στην καλύτερη περίπτωση ως "αντάρτες" και στη χειρότερη ως "εχθροί της παράταξης". 

Η πρώτη προσέγγιση είναι αυτονόητη και οφθαλμοφανής: Δημιουργείται μια εν δυνάμει δεξαμενή ψηφοφόρων του ίδιου κόμματος οι οποίοι στο δεύτερο γύρο θα μπορούν να δώσουν τη νίκη στον υποψήφιο ο οποίος θα είναι σαρξ εκ της κομματικής σαρκός. Τα παραδείγματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, φαίνεται ότι μάλλον δικαιώνει αυτή την ανάλυση, αφού η πιθανή είσοδος στο πρώτο γύρο ενός εκ των δύο υποψηφίων της Ν.Δ. "επίσημου και ...ανεξάρτητου", στο δεύτερο θα υποχρεώσει τον "ηττημένο" να τον πριμοδοτήσει εκ των πραγμάτων. 

Πίσω από αυτή την "ανάγνωση", για τους επιτελείς του κόμματος υποκρύπτεται όμως ο βασικός στόχος του συστήματος και υπενθυμίζουν την παροιμία " με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια". Από τις αναλύσεις τους προκύπτει ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές δεν συντελούνται ερήμην "της αστικής τάξης", η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει αναχώματα σε ότι μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς τις ευλογίες της. 

Επιμένουν δε ότι "η αστική τάξη ευλογεί αυτές τις διαφοροποιήσεις με στόχο την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ώστε με το ανακάτεμα προσώπων να εμφανιστεί αναβαθμισμένη απο τη λαϊκή ψήφο". Όπως επισημαίνουν "επιχειρείται ένας επιπλέον εγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων, για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου" αφού ο κοινός παρονομαστής "επίσημων και ανταρτών" δεν είναι άλλος απο την παράδοση της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εντολές της ΕΕ. 

Στελέχη του ΚΚΕ επιμένουν ότι όλα κρίνονται την πρώτη Κυριακή, αφού εκεί αποτύπωνεται η αποδοχή των υποψηφίων και όχι στο δεύτερο όπου αποτυπώνεται "φήφος πολλαπλών αναγνώσεων". Προσφιλής ανάλυση αφου επιτρέπει στο ΚΚΕ να μετρήσει τις δυνάμεις του και στο δεύτερο γύρο να προτείνει σε μέλη και ψηφοφόρους του την κατά συνείδηση ψήφο, χωρίς να ¨εκτίθεται" η ηγεσία του. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ΚΚΕ "δυσκολεύεται" να εκφράσει με σαφήνεια τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο. Η αποστροφή του γενικού γραμματέα Δ. Κουτσούμπα στην ομιλία του στον Πειραιά " όσο για τα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ που με περισσή αμετροέπεια λένε ότι θα βάλουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν μονοκούκι στο β γύρο, (σ.σ αν υπάρχει υποψήφιος του ΚΚΕ απέναντι σε όποιον άλλον), ας κοιτάξουν καλύτερα να βάλουν τα στελέχη τους να υλοποιούν μονοκούκι τις δικές τους αποφάσεις" μάλλον προκάλεσε προβληματισμό σε στελέχη του κόμματος. Η πρόταση ερμηνεύεται διττά "ή ήδη ξέρουμε ότι δεν θα διεκδικήσουμε την είσοδό μας στο δεύτερο γύρω ή δημιουργούμε κλίμα να μην στηρίξουμε στο δεύτερο αριστερό υποψήφιο" λένε στελέχη που εκφράζουν δυσπιστία απέναντι σε αυτού του είδους προσεγγίσεις.

TAGS