Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σοβαρή δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία, και όχι μόνον ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης, αποτελεί ο εμφύλιος πόλεμος στην πρωτεύουσα. Άρης Σπηλιωτόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης ετοιμάζονται για μάχη μέχρις εσχάτων καθώς με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη να ξεκινά από πολύ χαμηλά αλλά να έχει προοπτικές ανόδου και τον Γ. Καμίνη να παρουσιάζει, προς ώρας, εξαιρετικές αντοχές, οι δύο γαλάζιοι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο για παραχωρήσεις. 

Ήδη η πλευρά Σπηλιωτόπουλου, με τον αέρα της επίσημης υποψηφιότητας, επιδιώκει με προσεκτικά βήματα να αποδυναμώσει την παράταξη Κακλαμάνη. Η «μεταγραφή» του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου του 7ου Διαμερίσματος ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέοντα, υπό την επιδοκιμασία μάλιστα του Μαξίμου, υπήρξε το πρώτο δείγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει προσεγγίσει και δημοτικούς συμβούλους του Νικ. Κακλαμάνη αλλά και του Γ. Καμίνη, με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα να είναι ο πρώτος που ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο νέο ψηφοδέλτιο. 

Η προσπάθεια προσέλκυσης στελεχών δεν γίνεται εν κενώ, καθώς αρκετά προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ διατηρούν ισχυρούς μηχανισμούς στην Πρωτεύουσα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή,  Βασίλης Κικίλιας, Προκόπης Παυλόπουλος και Ανδρέας Ψυχάρης εξελέγησαν το 2012, μαζί φυσικά με τον τρίτο σε σταυρούς Νικήτα Κακλαμάνη. Ισχυρά ερείσματα στην πόλη διατηρεί, καίτοι πλέον βουλευτής Επικρατείας, και η Ντόρα Μπακογιάννη επί έτη Δήμαρχος και βουλευτής της πόλης ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και οι όποιες δυνάμεις διαθέτουν πια οι οργανώσεις του κόμματος. 

Είναι σαφές ότι η μάχη, για την ακρίβεια ο πρώτος γύρος αυτής θα κριθεί όχι μόνον στη δυνατότητα προσέγγισης των ψηφοφόρων αλλά και στην ικανότητα των δύο γαλάζιων να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς τους. Υπό μία έννοια, για τους υποψηφίους της Α’ Αθήνας, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η εκλογή Κακλαμάνη καθώς έτσι θα άδειαζε μία θέση ενόψει των εθνικών εκλογών. Το ίδιο θα επιθυμούσε και ο κ. Θάνος Πλεύρης, πρώτος επιλαχών του γαλάζιου ψηφοδελτίου αφού μία νίκη του Νικήτα Κακλαμάνη θα τον έφερνε στη Βουλή. 

Ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα εκτός της Φωτεινής Πιπιλή που υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει κομματικά (σ.σ. δηλαδή τον κ. Σπηλιωτόπουλο), οι υπόλοιποι βουλευτές της Α’ σιωπούν. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται θεσμικός, παρά το γεγονός ότι είναι εκ των στελεχών που συζήτησαν με τον κ. Σαμαρά σχετικά με το χρίσμα της Αθήνας. Θεωρείται, ωστόσο, ότι θα κινηθεί απολύτως κομματικά, όπως άλλωστε και η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άλλωστε φέρει και το βάρος της άρνησης προς τον κ. Σαμαρά να δώσει τη μάχη της Αθήνας. 

Στον αντίποδα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας, αν και απογειώθηκε πολιτικά μετά την επιλογή Σαμαρά να τον προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής το 2010, διατηρεί στενή πολιτική σχέση με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Η παροχή συνδρομής από τον πρώην μπασκετομπολίστα θεωρείται δεδομένη, αν και θα γίνει με πολύ προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να μην εξοργιστεί το Μαξίμου. 

Ως προς την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, το ερώτημα ήταν «ποιός εκ των Άρη και Νικήτα είναι περισσότερο φίλος της». Αμφότεροι άλλωστε τη στήριξαν με θέρμη στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Η ίδια σε δηλώσεις της απέφυγε να ρίξει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν Άρη και Ντόρα να έχουν συνομιλήσει τις προηγούμενες ημέρες και την κ. Μπακογιάννη έτοιμη να στηρίξει την υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου. 

Οι καραμανλικοί 

Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο στη μάχη της Δημαρχίας καθώς ο Σπηλιωτόπουλος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Καραμανλή ενώ ένας ακραιφνής «καραμανλικός», ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, είναι βουλευτής της Α’ Αθήνας. 

Όπως αποκάλυψε το Newpost, ο κ. Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε προχθές με τον πρώην Πρωθυπουργό, γνωρίζοντας εκ προοιμίου πώς ο Κώστας Καραμανλής επουδενί δεν θα έδινε κάποιας μορφής δημόσιο χρίσμα. Ωστόσο, η επιδίωξη Σπηλιωτόπουλου δεν ήταν να αποσπάσει τη στήριξη του πρώην Πρωθυπουργού όσο να... σύρει εμμέσως πλην σαφώς τους «καραμανλικούς» στην υποψηφιότητά του. Άλλωστε, το παρασκήνιο βρίθει σεναρίων σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κακλαμάνης απολαμβάνει της στήριξης εξέχοντων στελεχών του «καραμανλικού κύκλου», με τα οποία υπήρξε και εκλογική συνεργασία στις κάλπες. 

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η παρέμβαση Σπηλιωτόπουλου είχε αποτέλεσμα, καθώς αρμοδίως δηλώνεται πως η καραμανλική πτέρυγα θα στηρίξει συντονισμένα την επίσημη υποψηφιότητα της Ν.Δ. 

Αμήχανο το Μαξίμου 

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί αμήχανο τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος θα δημιουργήσει δυναμική και, παρά την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, θα μπει στο δεύτερο γύρο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην, αντίστοιχη, περίπτωση Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, το Μαξίμου εμφανίζεται δημοσίως να επικρίνει το νεαρό περιφερειάρχη, ενώ στην περίπτωση του Πειραιά ο κ. Σαμαράς κατέβηκε στο λιμάνι για να παράσχει στήριξη, ως προς την υποψηφιότητα Κακλαμάνη τηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Και τούτο διότι ο Πρωθυπουργός βλέπει πιο μακριά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξέρει ότι με 153 βουλευτές δεν έχει την πολυτέλεια των διαγραφών και, κυρίως, δεν θέλει να αποξενώσει πλήρως ένα κομμάτι της γαλάζιας, λαϊκής βάσης που αναφέρεται στον Κακλαμάνη. Είναι ενδεικτικό πώς ακόμη και ο συνήθως εξαιρετικά μαχητικός Γ. Μουρούτης εμφανίζεται δημοσίως προσεκτικός έναντι του κ. Κακλαμάνη. Έτσι, ενώ μέσω διαδικτύου δίνει γραμμή στήριξης του Άρη όταν το κλίμα πολώνεται επιδιώκει να σβήσει τη φωτιά. Όπως χθες που σημείωσε μέσω facebook πώς «όλοι στην ίδια παράταξη ανήκουμε. Και ο Άρης και ο Νικήτας. Και δεν απαξιώνουμε κανέναν. Ασφαλώς η Παράταξη έκανε τις επιλογές της, το ίδιο θα κάνουν και οι ψηφοφόροι...».