Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Η αναμονή πριν τις κρίσεις στην ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ψυχοφθόρα όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν. 

Κάποιοι που είναι ήδη αρχηγοί προσπαθούν να το φιλοσοφήσουν. Λένε στον εαυτό τους «η ζωή δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στο Πεντάγωνο. Αν αποστρατευτώ θα κάνω όλα αυτά τα πράγματα που ονειρευόμουν και δεν είχα ποτέ χρόνο να τα κάνω... » 

Και όμως όταν έρθει η ώρα , όπως λένε οι ποδοσφαιριστές , «να κρεμάσουν τα παπούτσια τους», είναι περισσότερο δύσκολη από ότι πίστευαν. 

Έχουμε δει πολλούς αρχηγούς στην τελετή παράδοσης-παραλαβής να μην μπορούν να συγκρατήσουν το μικρό δάκρυ που θα κυλήσει από το μάτι. Μπορεί να ήταν σκληροτράχηλοι μια ζωή, σκληροί με τον εαυτό τους , να μη δέχονταν το όρο αδυναμία, να μην επέτρεπαν συναισθηματισμούς ,αλλά η στιγμή αυτή είναι η στιγμή που λυγίζουν. Λυγίζουν είτε κατά τη διάρκεια του επίσημου αποχαιρετισμού τους, είτε όταν επιστρέψουν στο σπίτι και φορέσουν τις παντόφλες τους. 

Μια ολόκληρη πορεία δεκαετιών, ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής δεν τον αφήνεις εύκολα πίσω σου. Δεν γυρνάς εύκολα σελίδα. Η μόνη εύκολη αποχώρηση είναι μόνο όταν κάποιος από τους αρχηγούς έχει ετοιμάσει μία άλλη καλή δουλειά να πάει την επομένη το πρωί. Αλλά πλέον στην εποχή μας αυτό φαντάζει απραγματοποίητο. 

Όλοι οι αρχηγοί υποστηρίζουν ότι «εγώ δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα και ήξερα από τη μέρα που ήρθα ότι θα έρθει και η στιγμή που θα αποχωρούσα» , αλλά το λένε για να πείσουν τον εαυτό τους . Από τη μικρή εμπειρία μας στο στρατιωτικό ρεπορτάζ, έχουμε διαπιστώσει ότι κανείς τους δεν ήταν ουσιαστικά έτοιμος γι΄ αυτό... 

Δεν είναι λογικό και αναμενόμενο; Πως μπορεί κάποιος που διαχειρίζεται έναν ολόκληρο Κλάδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις ξαφνικά να βρεθεί στο σπίτι και να κυκλοφορεί με παντόφλες; 

Βέβαια κανείς δεν είναι αιώνιος και η διαδοχή στα ανώτατα αξιώματα είναι μοιραία καθώς η ανανέωση είναι νόμος ζωής. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Ο καθένας ,εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αφήσει παρακαταθήκη σημαντική πάνω στην οποία έρχεται ο διάδοχός τους και συνεχίζει να «κτίζει». Άβολη στιγμή είναι και για τον εκάστοτε υπουργό Άμυνας που έχει πονέσει το Πεντάγωνο και έρχεται η ώρα που πρέπει να αποστρατεύσει κάποιους με τους οποίους συνεργάζονταν στενά μέχρι χτες. Να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους αποχαιρετήσει με δική του ευθύνη. 

Οι κρίσεις είναι προ των πυλών... Εκτιμούμε ότι είναι θέμα ημερών. 

Σκόπιμα δεν θα αναφερθούμε ποιος ή ποιοι εν δέχονται να αποστρατευτούν και ποιοι ακολουθούν από πίσω ως φαβορί για το αξίωμα που «χηρεύει» . Οι αρχηγοί που θα κριθούν ,αν θα παραμείνουν ή θα αποστρατευτούν είναι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος , ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Το ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να συγκληθεί από τη Παρασκευή και μετά θα αποφασίσει μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ποια θα είναι η νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις.