Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Την ερχόμενη Δευτέρα η τρόικα έρχεται πάλι στην πόλη. Θα είναι η τελευταία σκηνή ενός πολιτικού και ψυχολογικού δράματος που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες και ακόμα ονομάζεται έλεγχος Σεπτεμβρίου. Η διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές έχει πια όμως αρχίσει να γέρνει προς την άλλη μεριά, όχι αυτή της Αθήνας.

Ο παράγων χρόνος πια έχει αρχίσει να γίνεται πιεστικός. Η κυβέρνηση θέλει να έχει επιτευχθεί η συμφωνία ως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Το επόμενο Eurogroup είναι αυτό που θα γίνει στην Αθήνα και είναι άτυπο, δεν παίρνει αποφάσεις. Στο Eurogroup του Μαϊου το πουλί έχει πετάξει, δεν θα προλάβουμε τις λήξεις των ομολόγων. Και εκεί πια δεν βοηθάει ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν επαρκεί.

Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup (ή να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης) ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβώς ότι καλύτερο για την ελληνική πλευρά και ενέχει ένα ρίσκο, που δεν θα ήθελε να το πάρει. Η 10η Μαρτίου είναι το απώτατο όριο για την κυβέρνηση που έχει έτσι κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες καιρό, για την ακρίβεια έχει 15 μέρες.

Το βέβαιο είναι πως τα δημοσιονομικά δεν θα παίξουν κανένα ρόλο σε αυτήν την επίσκεψη, η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα, έχει δηλαδή συμφωνήσει ότι θα είναι περισσότερο από 1,5 δισ. Για δημοσιονομικό κενό το 2014 δεν πρόκειται να γίνει λόγος, αυτό τον σκόπελο κατάφεραν να τον ξεπεράσουν ο Στουρνάρας και ο Σταϊκούρας με την παρελκυστική τακτική τους. Τα νούμερα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ, είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις της τρόικας. Μόνο το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα απασχολήσει τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ακόμα πολλά χαρτιά στα χέρια τους, για να ψήσουν το ψάρι στα χείλη της κυβέρνησης. Το σημαντικότερο λέγεται πακέτο προτάσεων του ΟΟΣΑ που η τρόικα θέλει να περάσει στο σύνολο του, ενώ η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων στα επί μέρους στοιχεία του πακέτου ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Ανεπίσημα, οι δανειστές έχουν αναγάγει την εφαρμογή του πακέτου σε prior action, προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του ελέγχου και την εκταμίευση της δόσης.

ξυπακούεται, ότι η τρόικα θέλει να εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις όπως ακριβώς προτείνονται και η αναμέτρηση με την κυβέρνηση, που έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο με κάποιες εξαιρέσεις, αναμένεται να είναι πολύ σκληρή και επίπονη.

Αν και αυτά θα μπορούσαν να συντηρήσουν τριβές μηνών, δεν είναι τα μόνα δύσκολα που ζητάει η τρόικα. Οι ομαδικές απολύσεις θα μας απασχολήσουν πολύ τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, όπως και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Ο παράξενα ήπιος και ανοιξιάτικος Φεβρουάριος δεν θα πρέπει να εξαπατά κανέναν, ο Μάρτιος θα είναι θυελλώδης.