Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

«Αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της Γερμανίας να επιτρέψει “κούρεμα” θα είναι ένα μικρό θετικό βήμα καθώς τόσο το Βερολίνο όσο και η Ελλάδα μέχρι στιγμής το απέκλειαν» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΪ.

«Εδώ που φτάσαμε», επεσήμανε, «πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους για να πούμε ότι η Ελλάδα θα πάρει μία βαθιά ανάσα». Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που παρθούν τέτοιες αποφάσεις να υπάρξουν ανταλλάγματα, ή προϋποθέσεις τύπου μνημονίου, γιατί όπως τόνισε θα «το πληρώσουμε με νέα δυσβάσταχτα μέτρα».

«Αυτά που λέμε» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι απολύτως ρεαλιστικά». Και αυτό, όπως εξήγησε είναι γιατί «λαμβάνουν υπόψην τους το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη στο βαθμό που η Ελλάδα και γενικότερα ο Νότος είναι πνιγμένοι στο χρέος».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «εδώ που έχει φτάσει η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Είναι μια ευρωζώνη σε ύφεση εδώ και αρκετά χρόνια. Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν υπάρχει προοπτική, όλη η Ήπειρος πνίγεται από ακροδεξιές δυνάμεις που σε αρκετές χώρες χτυπούν αυτή την ώρα την πόρτα της κυβέρνησης».

Έφερε εξάλλου ως παράδειγμα για ρύθμιση του χρέου της Ελλάδας, αυτό της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. «Διεκδικούμε διέξοδο για όλη την Ευρώπη» είπε και προσέθεσε ότι «με την περίπτωση της Γερμανίας, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, αλλά υπάρχει παραλληλισμός».

Σε σχέση με τις συνεργασίες τόνισε ότι η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή σε όλους και τόνισε ότι «εμείς επιδιώκουμε να πείσουμε το μεγάλο μέρος του λαού να μας εγκρίνει».

Προέβλεψε ότι στις εκλογές – όποτε γίνουν- το κόμμα θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο όπως σημείωσε «δεν είμαστε αντίθετοι σε κυβερνητικές συνεργασίες, σε μία βάση όμως αντιμνημονιακή και προοδευτική».

Απέφυγε εξάλλου να απαντήσει για την υποψηφιότητα Βουδούρη καθώς όπως επεσήμανε «η θέση μου για το θέμα είναι γνωστή, έχω τοποθετηθεί στα όργανα του κόμματος και εκεί θα συνεχίσω να τοποθετούμαι».