Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία του Κοσόβου αρκεί να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει ο διάλογος με το Βελιγράδι ώστε να εδραιωθεί η σταθερότητα και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην περιοχή. Συνεχάρη δε την ηγεσία του Κοσόβου για το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διαδικασία του διαλόγου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, τη δημιουργία κράτους δικαίου το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε διμερές επίπεδο ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου χαρακτήρισε σημαντική την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του. Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα γραφείο συνδέσμου του Κοσόβου.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης στην Πρίστινα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοκσάι.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Βενιζέλος αναχώρησε οδικώς για τα Σκόπια όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.