Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ως προσωπικό του στοίχημα αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού αλλά και του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των δίδυμων εκλογών του προσεχούς Μαϊου, καθώς στον απόηχο και των αντάρτικων υποψηφιοτήτων είναι ορατή η απροθυμία αρκετών βουλευτών να μπουν στη μάχη, όπως βέβαια και η διάθεση κάποιων εξ αυτών να στηρίξουν τους... αντάρτες. 

Το Πρωθυπουργικό επιτελείο έχει σαφή εικόνα των τεκταινομένων στα βασικά μέτωπα όπου θα δοθεί η αυτοδιοικητική μάχη και κυρίως σε Αθήνα, Κεντρική Μακεδονία αλλά και Πειραιά, επιδιώκοντας σαφώς να αποτρέψει διαρροές που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. 

Ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε χθες μίνι κοινοβουλευτική σύσκεψη... Κεντρικής Μακεδονίας στο Μαξίμου, στην οποία εκλήθησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρης Γιάννης Ιωαννίδης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος αλλά και βουλευτές της περιφέρειες. «Η προσπάθεια και το αποτέλεσμα αφορά όλους» φέρεται ειπών ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας ήδη διαγνώσει την αβελτηρία πολλών γαλάζιων να στραφούν εναντίον του μέχρι πρότινος γαλάζιου περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ή ακόμη και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίον οι περισσότεροι είχαν διαμορφώσει ένα modus operandi. 

To μήνυμα Σαμαρά δεν αφορούσε μόνον στη διάθεση του μηχανισμού που έχουν οι βουλευτές στις περιφέρειές τους για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και στη δέσμευσή τους ότι θα στηριχθούν οι αντιπεριφερειάρχες που θα επιλεγούν καθώς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ήδη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις έναντι του σενάριο να τοποθετηθεί ως αντιπεριφερειάρχης ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος – στις αρχικές μετρήσεις της ΝΔ – διερευνήθηκε και ως υποψήφιος Περιφερειάρχης! Το ρόλο του επιτελικού στη μάχη της Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε ο Κ. Ζωντανός. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, φέρεται ότι είχε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που προηγήθηκε αυτής με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Κατά πληροφορίες, Σαμαράς, Σπηλιωτόπουλος και Κώστας Μπούρας έθεσαν επί τάπητος όλες τις πτυχές της προεκλογικής μάχης ενώ το Μαξίμου ανέλαβε κεντρικά να παράσχει βοήθεια σε πρόσωπα και υλικά, με το Διεθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Σαμαρά να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου συζητήθηκαν και οι φυγόκεντρες διαθέσεις που εκφράζονται από στελέχη της ΝΔ με επιρροή στην Α’ Αθήνας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος φέρεται να εκτιμά ότι κάποια εκ των στελεχών του κόμματος, και μάλιστα εξ αυτών που έχουν θεωρητικώς τις ίδιες αναφορές με τον υποψήφιο Δήμαρχο, κινούνται στρατηγική προς υποστήριξη της υποψηφιότητας Κακλαμάνη. Είτε για λόγους προσωπικών σχέσεων είτε για λόγους πολιτικής επιβίωσης, καθώς ενδεχόμενη επικράτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη μάχη για το Δήμο θα θέσει εκτός μάχης έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για τις θέσεις της Α’ Αθήνας στις επόμενες εκλογές. 

Οι κινήσεις αυτές είναι εις γνώση τόσο του Μαξίμου όσο και του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο άλλωστε έσπευσε να ενημερώσει τη Δευτέρα ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Στην έμμεση προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου να «ενσωματώσει» τον καραμανλισμό, απάντησε χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης σημειώνοντας πώς ο ίδιος είδε τον πρώην Πρωθυπουργό, πριν ακόμη συνομιλήσει με το νυν Πρωθυπουργό! 

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη αναμέτρηση είναι σαφές ότι άπαντες θα επιδιώξουν να εμφανιστούν ως έχοντες την «ευλογία» του Καραμανλή. Το έπραξε χθες και ο Γιάννης Ιωαννίδης που επισκέφτηκε τον πρώην Πρωθυπουργό και εκλεγόμενο στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας στο γραφείο της Παναγή Κυριακού. Οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, από την πλευρά τους, επιθυμούν να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην αντιπαράθεση, υπενθυμίζοντας το θεσμικό τρόπο που επέλεξε να κινηθεί από την πρώτη στιγμή που εγκατέλειψε την Πρωθυπουργία ο κ. Καραμανλής. 

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και σε ένα δημαρχιακό γραφείο που δεν μπορεί να χαρακτηρισεί «καραμανλικό», αυτό του Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, οι εντάσεις δεν λείπουν. Άλλωστε, για τους καλά γνωρίζοντες της χθεσινής επίσημης παραίτησης του κ. Γιάννη Μελά προκειμένου να διεκδικήσει τη Δημαρχία, είχε προηγηθεί ένα άγριο παρασκήνιο με την εμπλοκή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων ενώ δεν έλειψαν ακόμη και οι προτάσεις προς το Μαξίμου προκειμένου να αντικαταστήσει τον Μιχαλολιάκο με άλλο πολιτικό στέλεχος από το Δήμο. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να παράσχει ρητή στήριξη στον επί πολλά έτη συνοδοιπόρο του και σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις μοιάζει να έπραξε σωστά, αφού ο κ. Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να συγκεντρώνει ως πρόθεση ψήφου ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Δρίτσα.