Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπαράζ θετικών σχολίων δέχεται η Πορτογαλία για τη δημοσιονομική της προσαρμογή, με την έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούλιο να έρχεται όλο και πιο κοντά. Oι κίνδυνοι και η ρευστότητα, όμως θα παραμείνουν, με τη Λισαβόνα να κινδυνεύει να «κατρακυλήσει» ξανά στην ανάγκη πακέτου βοήθειας εάν επαληθευτούν τα απαισιόδοξα σενάρια.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο διαμήνυσε ότι η Πορτογαλία «δεν χρειάζεται νέα διάσωση», αφού όπως είπε, έχει καλύψει σχεδόν πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στοχεύουν στη χρηματοδότηση και του επόμενου έτους.

Για τον τελευταίο λόγο, η πορτογαλική κυβέρνηση εξέδωσε δεκαετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,11%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που έχει πληρώσει από τον Μάιο του 2010, όμως, παρά την πτωτική πορεία θα πρέπει να μειωθεί και άλλο, προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμη η χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. 

«Η Πορτογαλία αναδεικνύεται σε σταρ της ευρωζώνης» ανέφερε ο οικονομολόγος του ιδρύματος Μπέρενμπεργκ, Κρίστιαν Σουλτς, στους Financial Times δύο ημέρες αργότερα, με τον συνάδελφό του από την Commerzbank, Ραλφ Σόλβιν να χαρακτηρίζει τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ως «τη μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη» της νομισματικής ένωσης.

Η αύξηση των εξαγωγών (24,2% την τελευταία τετραετία) και τουριστικών δεικτών είναι οι «ατμομηχανές» τηε ανάκαμψης. Όμως, το τέλος του προγράμματος των 78 δισ. ευρώ που υπεγράφη το 2011 με την τρόικα δεν θα τελειώσει τόσο απλά το καλοκαίρι. 

«Προσγείωση» από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που δημοσίευσε επίσης χθες, εξήρε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας βλέποντας ανάκαμψη, όμως έκανε λόγο για «υψηλά ρίσκα» στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. «Πάνω από το 15%, η ανεργία παραμένει σε μη δεκτά επίπεδα. Τα υψηλά χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Το δημόσιο χρέος και οι εξωτερικές υποχρεώσεις της Πορτογαλίας είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Παράλληλα θεωρεί ότι ο έλεγχος βασικών συστατικών του προϋπολογισμού του 2014 από το Συνταγματικό Δικαστήριο «υπονομεύει την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και δημιουργεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα που επιδρά στην παραγωγή και στην απασχόληση». Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Πορτογαλία παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη σε απότομες μεταβολές του κλίματος της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα, το μεγάλο στοίχημα για την Πορτογαλία είναι να καταφέρει να δημιουργήσει χρηματικό απόθεμα τέτοιο ώστε να αποφύγει να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που μπορεί να μην αποτελεί νέο Μνημόνιο, όμως θα συνοδεύεται από όρους. 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και θα δείξουν εάν η Λισαβόνα θα μιμηθεί το Δουβλίνο.