Η Ελλάδα, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο είναι έτοιμη, όχι απλά να αλλάξει σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο και να επηρρεάσει τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» κάτι για το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει ο λαός».

 Μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα, με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και θέμα «Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας» ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες απέλπιδες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

 Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλά έτοιμη να αλλάξει σελίδα, είναι έτοιμη να αλλάξει βιβλίο, τονίζοντας ότι τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους δείκτες, διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή μεγέθη και δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αργοπεθαίνει γιατί η ηγεσία της Ευρώπης την επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, γενικότερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015.

 Επίσης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε, για μία ακόμη φορά, μήνυμα προς τους εταίρου επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου να υπογράψει και να συμφωνήσει προεκλογικά σε συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

 Εκφράζοντας τη βεβαιότητα για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη. Ακόμη, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει άνοδος των αριστερών δυνάμεων σε όλη την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ θα είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

 Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι' αυτούς τους λόγους είναι κρισιμη η ψήφος των ευρωεκλογών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα.

 Τέλος, αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση. Είναι αδιανόητο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως, να επικροτείται η βία ως επιλογή που μπορεί να δώσει λύση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και σήμερα πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο λαός της, χωρίς βία και ανάμειξη τρίτων. Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε την ΕΕ «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιβολή κυρώσεων».

 Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ την εποχή των μνημονίων. Ο κ. Χουντής τόνισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης ή θα είναι δημοκρατικές ή δεν θα είναι λύσεις.

 Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όλο και πιο έντονα εμφανίζεται η υποβάθμιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων, αλλά και των κοινωνικών οργανώσεων και θεσμών. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ, πρόσθεσε,ς καθώς ανεξέλεγκτοι ή ανεξάρτητοι μηχανισμοί, όπως η ΕΚΤ, παίρνουν πολιτικές αποφάσεις ερήμην της λαϊκής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει με το Ευρωκοινοβούλιο που δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις.

 Ο κ. Χουντής υποστήριξε ότι η κρίση είναι πολυεπίπεδη και όχι μόνο οικονομική, συμπληρώνοντας ότι είναι κρίση κυρίως του οικονομικού και του κοινωνικού μοντέλου και κρίση της πολιτικής και της δημοκρατίας. Δηλαδή, υπογράμμισε, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του καπιταλισμού δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να βρεθεί σε αντιστοιχία με τις κατακτήσεις των λαών ή με τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης και των λαών της και έτσι εμφανίζεται η σημερινή κατάσταση, όπου το πρόβλημα της δημοκρατίας είναι μείζον. Στην περίοδο της κρίσης, ιδιαίτερα στις χώρες του μνημονίου, η Βουλή υποβαθμίστηκε, οι μηχανισμοί κράτους και κυβέρνησης, επίσης, υποβαθμίστηκαν, ενώ ενισχύθηκε η αντιδημοκρατική διάσταση του νεοφιλελευθερισμού, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο κ. Χουντής υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής αυτής της αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής κατάστασης γιατί, όπως είπε, αν αφαιρεθεί κάθε θεσμική δυνατότητα, η αλλαγή της σημερινής κατάστασης δεν θα καταστεί δυνατή.

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς και συντονίστρια της συζήτησης, Γκάμπι Τσίμμερ, σε παρεμβάσεις της, συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα για λύση του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Επίσης, η κ. Τσίμμερ σημείωσε την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εξέφρασε τη διαφωνία της με δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς για διακυβερνητική διάσκεψη, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο που δεν θα λύσει τα προβλήματα. Η κ. Τσίμμερ τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων δυνάμεων.