«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είχε άλλη ποιότητα πριν από 26 χρόνια», ήταν το σχόλιο δημοσιογράφου με το οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα στα Ιωάννινα φωτογραφική έκθεση του Ευθυμίου Τσικνή, με θέμα «Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ήπειρο το 1988», στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο στο Σουφαρί Σεράι.

Στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας το 1988, ο Κάρολος Παπούλιας, τότε υπουργός των Εξωτερικών, είχε προσκαλέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στην Ήπειρο, για το άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στις 15 και 16 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς.

«Προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ευρώπης, ήρθαν τότε στα χωριά μας και γνώρισαν αυτή την άλλη Ελλάδα, που λέω εγώ», ανέφερε ο Πρόεδρος και επισήμανε ότι τότε, είχε γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα προσέγγισης Ανατολής- Δύσης, χαμογελώντας δε πρόσθεσε ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση θα κάνει και το βήμα που χρειάζεται στην εποχή μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στα Ιωάννινα για να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης αποδόθηκαν τιμές στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, διότι ως υπουργός Παιδείας είχε παραχωρήσει το κτίριο του Σουφαρί Σεράι για την φιλοξενία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η έκθεση του Ευθύμιου Τσικνή, έγινε με πρωτοβουλία του Ιστορικού Μουσείου- Αρχείου Ηπείρου, με τη συνεργασία του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζαγορίου, της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης του κληροδοτήματος «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος» και του Λυκείου Ελληνίδων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στα Ιωάννινα.