Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ολοκληρώθηκαν χτες οι κρίσεις στην ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να «χυθεί αίμα» και δίχως να πέσουν σωρηδόν «κεφάλια». Από τους τέσσερις αρχηγούς αποστρατεύτηκε μόνο ο αρχηγός ΓΕΣ. Και η αποστρατεία αυτή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που θα αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω, έγινε όχι από ίντριγκες αλλά προκειμένου να καλυφθούν από τον διάδοχο του, πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε γνωρίσει, πριν από καιρό, τον αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά στο ακριτικό Καστελόριζο και και του είχε κάνει άριστη εντύπωση σε όλους τους τομείς.

Και από ότι φάνηκε έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να τον αξιοποιήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη φορά που μετά από ΚΥΣΕΑ για τις Ε.Δ. δεν υπήρξαν δημοσιεύματα που να υποστήριξαν ότι είχαμε κομματικές κρίσεις στο Πεντάγωνο ή αναφορές ότι επικράτησαν οι «εκλεκτοί» και οι «αρεστοί».

Ίσως οι φετινές θα έπρεπε να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων . Η περίοδος είναι κρίσιμη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλει τους καλύτερους στις θέσεις «κλειδιά». Να είναι άκρως επιχειρησιακοί αλλά και να μπορούν να κερδίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις στις Νατοϊκές επαφές τους , στις συναντήσεις με τους ομολόγους τους και στα διεθνή φόρουμ. Πλέον ο εκάστοτε αρχηγός δεν αρκεί μόνο να είναι μάχιμος αλλά πρέπει να κατέχει άριστα και τη στρατιωτική διπλωματία, όπου εκεί δεν χωρούν γκάφες ή στην καλύτερη περίπτωση παραλείψεις.

Αν επιχειρήσει κανείς να κοιτάξει το πρόσφατο παρελθόν και θυμηθεί τις θλιβερές κρίσεις που έγιναν επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη στο Πεντάγωνο θα αντιληφθεί πως γίνονταν οι «αποκεφαλισμοί» των ανώτατων αλλά ακόμα και των ανωτέρων αξιωματικών που είχαν τιμήσει δεόντως τη στολή τους και την πατρίδα.

Βέβαια για να μην τα φορτώνουμε όλα στον Πάνο Μπεγλίτη ,καθώς αυτό θα ήταν εύκολο, θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Γιώργο Παπανδρέου, τον ηθικό αυτουργό της «σφαγής» εκείνης. Τότε ο αρχηγός του κράτους, εκείνος ο περιφερόμενος που παρομοίαζε τη χώρα μας ως ΤΙΤΑΝΙΚΟ, μητρόπολη της διαφθοράς, διέρρεε δεξιά και αριστερά ότι «οι στρατηγοί , μας πάνε για πραξικόπημα».

Δεν υπήρξε πιο γελοίος ισχυρισμός από αυτό. Οι στρατιωτικές συντάκτες σε σχετική τότε ερώτηση από τις διευθύνσεις των ΜΜΕ όπου εργάζονταν ποιος είναι αυτός που θα κατεβάσει τα τανκς δεν ήξεραν τι να απαντήσουν . Λόγω του ρεπορτάζ ήξεραν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Πενταγώνου τους ανθρώπους αυτούς που τόσο επιπόλαια βάπτιζε ο Γιωργάκης Παπανδρέου επίδοξους πραξικοπηματίες. Αξιωματικούς που δεν υπήρχε περίπτωση όχι να πράξουν αλλά και να έχουν σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο τότε ο Π. Μπεγλίτης πήρε τότε το πράσινο φως για ομαδικούς αποκεφαλισμούς αξιωματικών. Οι πληροφορίες μας θέλουν ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος που έχει αποδείξει πόσο ικανός είναι να έχει διασωθεί δύσκολα από κομματικές κρίσεις του παρελθόντος.

Βέβαια πριν συγκληθεί χτες το ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δώσει το στίγμα του στη συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες , πριν από ένα μήνα περίπου . Με πολύ αυστηρό ύφος είχε πει τότε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «μπάρμπα» να παρέμβει στις κρίσεις και να προωθήσει το δικό του «παιδί». Και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να το μεταφέρουν ώστε να δοθεί το μήνυμα αυτό σε εκείνους που πρέπει . Όποιος επιχειρήσει το αντίθετο θα γίνει ζημιά, είχε πει χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο ο Δ. Αβραμόπουλος.

Τώρα γιατί αποστράτευσε τον αρχηγό ΓΕΣ Αθανάσιο Τσέλιο ενώ ήταν επιχειρησιακός; Πως επέλεξε τον διάδοχό του; Που τον γνώρισε τον Χρήστο Μανωλά;

Ο απερχόμενος αρχηγός ήξερε το κάθε χαλικάκι όλων στρατοπέδων. Ήταν ένας ακούραστος στρατιώτης αλλά δεν «πετούσε» στη στρατιωτική διπλωματία. Αντίθετα ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς είναι νεώτερης γενιάς αξιωματικός, έχει εντρυφήσει τη στρατιωτική διπλωματία και μιλά πολλές ξένες γλώσσες.

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Υπηρέτησε τις Ειδικές Δυνάμεις από πολλές θέσεις. Εντρύφησε στον ανορθόδοξο πόλεμο. Υπήρξε εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στην πόλη Weingarten της Γερμανίας. Διοίκησε την Ελληνική Δύναμης στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Από το 2005-2008 υπηρέτησε στο SHAPE (ΝΑΤΟ) ως Διευθυντής του 9ου Επιτελικού Γραφείου (ACOS J9). Τον Ιανουάριο του 2012 διορίζεται Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Έκανε σημαντικές γνωριμίες εκεί. Απέσπασε το σεβασμό των ομολόγων του. Δεν έκανε λάθη στο λεπτό χειρισμό των εθνικών θεμάτων μας .

Μέχρι χτες ήταν διοικητής στην 1η ΣτρατιάΜιλάει με άνεση, αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόουλος εκτιμά ότι ενδυναμώθηκε περαιτέρω το νέο σχήμα ηγεσίας στο Πεντάγωνο και μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες και απαιτητικές γεωστρατηγικές συνθήκες που κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι με τις αποστρατείες χάνεται πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει και εμπειρία αλλά και γνώσεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αξιοποιούνται και όχι να πηγαίνουν σπίτι τους καθώς έχουν να προσφέρουν πολλά στην πατρίδα. Θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που να συνεχίσουν να είναι «εν ενεργεία» οι απόστρατοι αυτοί.