current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση14:23

Στο Ζάππειο οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο Ζάππειο Μέγαρο άρχισε η διήμερη άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Δημοσίευση 14:23’
αρθρο-newpost

Στο Ζάππειο Μέγαρο άρχισε η διήμερη άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Στο Ζάππειο Μέγαρο άρχισε η διήμερη άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Εκτός των υπουργών Άμυνας των 28 κρατών-μελών, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ε.Ε. και της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.

H συνάντηση αυτή διεξάγεται υπό τη Προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, αντικαθιστώντας την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Στις εργασίες της συνάντησης αυτής θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Herve Ladsous.

Αναμένεται να υπάρξει και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, με έμφαση στο σχεδιασμό της υλοποίησης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. (ATALANTA στο Κέρας της Αφρικής, EUFOR ALTHEA στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΕU Training Mission στο Μαλι και EU Training Mission στη Σομαλία). Τέλος, ξεχωριστή ενότητα στη συνάντηση θα αποτελέσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Ε.Ε. στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας άρχισαν να καταφθανουν στο Ζάππειο Μέγαρο στις 16:15 όπου τους υποδέχτηκε ο οικοδεσπότης και ομόλογός τους κ. Αβραμόπουλος.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΕΥΕΔ Maciej Popowski και τον κ. Ladsous στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
 
Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Jean Yves Le Drian.

Για το απόγευμα και συγκεκριμένα για τις 19:30 έχει προγραμματιστεί η ξενάγηση των συμμετεχόντων στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια η παράθεση επίσημου δείπνου.

Για αύριο νωρίς το πρωί έχει προγραμματιστεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο η παράθεση προγεύματος στην Αίγλη του Ζαππείου στους υπουργούς Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών θα ξεκινήσει στις 09:15 με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνου για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις. Δύο ώρες μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.


σχετικα αρθρα