Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στους πιστωτές προστρέχει πλέον η κυβέρνηση επιζητώντας την στήριξή τους, τόσο πολιτική όσο και επικοινωνιακή, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει καλύτερους όρους και για την επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ζητεί από τους υπουργούς του να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και περιμένει την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Για την κυβέρνηση των Αθηνών είναι κομβικής σημασίας η στήριξη των Ευρωπαίων διότι με αυτό τον τρόπο θα απαντήσει και στο ερώτημα της αντιπολίτευσης ότι έρχονται χειρότερες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και θα αντιπαραθέσει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα στηρίζεται από την Ευρώπη, λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί.

Είναι σαφές από τις πληροφορίες που υπάρχουν έως σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες, ενώ η συνεχιζόμενη κόντρα της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της Αθήνας, η οποία στην παρούσα φάση το μόνο που φαίνεται να ζητεί είναι μια πολιτική δήλωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι όσο η Καγκελαρία δεν επιθυμεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση επί του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Και άρα, το μόνο που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να μεταδίδει ότι η κυβέρνησή του θέλει μια πολιτική δήλωση στήριξης, την οποία όπως είναι αυτονόητο την επιζητεί για τις ευρωεκλογές.

Αυτή η πολιτική δήλωση, αλλά και οι επισκέψεις ξένων ηγετών στην Αθήνα, όπως π.χ. της Μέρκελ στις αρχές Μαϊου, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην μάχη των ευρωεκλογών.

Επί του κρίσιμου ζητήματος όμως της βιωσιμότητας του χρέους, η έναρξη της συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές, καθίσταται όρος επιβίωσης για την κυβέρνηση, διότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να μετακυλήσει για το καλοκαίρι την όποια λύση που μπορεί να σημαίνει και ένα νέο μνημόνιο και άρα νέα μέτρα.

Γι’ αυτό και από χθες το κεντρικό επικοινωνιακό σύστημα του Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν έρχονται νέα μέτρα, δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, επέρχεται συμφωνία με την τρόικα, θα εκταμιευθεί η δόση των 8,8 δισ. ευρώ, αναμένεται η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 22 Απριλίου και επιζητείται πολιτική αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών από τους εταίρους της χώρας, πριν από τις ευρωεκλογές.

«Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους μας μία δήλωση πολιτικής στήριξης» ήταν η χαρακτηριστική φράση του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα που έδειξε ανάγλυφα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης που θα ήθελε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά την πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Στατιστική, μια επιθυμία που προσκρούει στην άρνηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών.