«Αν δεν πάμε σε βαθιά μεταρρύθμιση δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν μπορούμε να ζούμε με ένα σύστημα αστυνομίας του 1974», τόνισε μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης των σωμάτων ασφαλείας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας με στόχο την ασφάλεια του πολίτη.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για ένα υδροκέφαλο, αντιπαραγωγικό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μοντέλο που υπάρχει στην ελληνική αστυνομία το οποίο όπως είπε δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «συνωμοσιολογία», καλώντας τον να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα ασφαλείας που εφάρμοσε στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου και για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις, όσους, όπως είπε, θέλησαν ειρηνικά να κάνουν πορεία.

«Απαγορεύσατε σήμερα ότι κινείται στο κέντρο της Αθήνας επειδή ήρθε ο Γερμανός πρόεδρος. Κάνατε χημικό πόλεμο εναντίον του «εχθρού λαού». Θα το έκανε αυτό άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Τι είναι η Ελλάδα; Αποικία προτεκτοράτου; Μας λέτε τρομοκράτες. Το ποιος ασκεί τρομοκρατία είναι πασίγνωστο. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασκείται μια απίστευτη κυβερνητική, τροϊκανή τρομοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

«Λέω στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει Μαρξιστικές καταβολές, ότι ο αδελφός του Λένιν Αλέξανδρος ήταν αναρχικός. Ωστόσο ο Λένιν ευθύς εξαρχής έσπευσε να καταστήσει την αναρχική τρομοκρατία ως ιδεολογικό αντίπαλο. Να μας πει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ από πού αντλεί τα νάματα της ιδεολογικής του καταβολής, Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», σχολίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα αντιτρομοκρατικής δράσης από κυβερνήσεις των ΜΑΤ», αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για απίστευτη και αδιανόητη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαλύσει τα ΜΑΤ και τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για την ασφάλεια του πολίτη. «Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι προβοκάτορες καίνε τα μαγαζιά του κόσμου. Πείτε μας τι θα κάνετε αν σπάνε, καταστρέφουν τους ανθρώπους. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε αφού τα ΜΑΤ είναι το «σιδηρούν χέρι» του ελληνικού λαού;» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τις «παρωχημένες αντιλήψεις».

«Φτάνει πια. Δεν έχει νόημα η κουβέντα αυτή. Έχουμε μείζον θέμα με την ασφάλεια του πολίτη. Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε τις πολιτικές δυνάμεις. Όλη αυτή η πόλωση δεν αποδίδει πολιτικά. Απευθύνομαι και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές καλώντας ιδιαίτερα τον υπουργό να προσέξει ιδιαίτερα το άρθρο 30 που αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επαρχία, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, «κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε ανάφλεξη στη Μεγαλόνησο».