current views are: 2

20 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:07

Παπανδρέου: Υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους (Βίντεο)

«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;» σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου.

Δημοσίευση 20:07’
αρθρο-newpost

«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;» σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου.

«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του με θέμα: «Μετά το μνημόνιο τι;» σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, «ήθελε όμως άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες». Αντίθετα, είπε, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, είπε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα ήταν η κορυφή του παγόβουνου, διότι όπως εξήγησε, το πραγματικό ζήτημα ήταν « αυτό της χρηστής, ευνομούμενης διακυβέρνησης και η αποτυχία» όπως σημείωσε «των δημοκρατικών θεσμών». Παράλληλα εξήγησε ότι η αντίληψη της λιτότητας έβαλε «κάτω από το χαλί τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης», και προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι φάνηκαν ανήμποροι να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, όπως τα ευρωομόλογα.

«Δημιουργήθηκε έτσι», συνέχισε ο κ. Παπαδνρέου «η εντύπωση πως δεν εμπιστευόμαστε, εμείς οι ίδιοι, το Ευρωπαϊκό project» και αυτό όπως είπε, «συνδέθηκε με τις συνεχείς φήμες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που πολλοί άφηναν να αιωρούνται αντί να τις “σκοτώσουν”». 

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, καθώς έξι χρόνια μετά την κρίση στη Wall Street «δεν έχουμε βάλει τάξη».

«Για ακόμη μία φορά» είπε, γίνονται έλεγχοι και stress tests στις τράπεζες της ΕΕ και το αποτέλεσμα είναι η ρευστότητα να έρχεται με το σταγονόμετρο. 

Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο και υπερασπιζόμενος τις επιλογές της διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης – από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις», «παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας», παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο, παρότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχεται, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της απόφασής του να συγκρουστεί με «τις ρίζες του προβλήματος στη χώρα»,τονίζοντας όμως πως δεν είναι «στεναχωρημένος» που «έδωσα τη σκληρή μάχη».

«Θλίβομαι όμως»,επεσήμανε γιατί, όπως είπε «πίσω από τις απλουστεύσεις, τις ύβρεις και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τους μύθους, κρύβεται η άρνηση συνειδητοποίησης της πραγματικότητας». 

Δήλωσε εξάλλου πως είναι παρών, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα το κ. Παπανδρέου «ο αγώνας για τη Δημοκρατία, δεν έχει ποτέ τελευταία μάχη, είναι διαρκής, είναι στάση ζωής. Αυτό ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι αναρωτιούνται αν έφυγα ή αν θα επανέλθω. Είμαι πάντα εδώ».

Τι είπε για τη μετά – μνημόνιο εποχή

Αναφορικά με την εποχή μετά το μνημόνιο, ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε το τρίπτυχο ενός «νέου πατριωτισμού, ενός εθνικού συμβολαίου και τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα αυτονόητα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνει τη φωνή της χώρας να ακουστεί δυνατά στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου ο «νέος πατριωτισμός» δεν θα φοβάται να μιλήσει για τις αδυναμίες μας, θα σπάει τη μοιρολατρία, δεν θα αναζητά ούτε σωτήρες ούτε αποδιοπομπαίους τράγους, δεν θα καπηλεύεται τα σύμβολα, δεν θα παρασιτεί αλλά θα δημιουργεί, αλλά θα υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

Οι Έλληνες, τόνισε, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός για τις θυσίες που έχει κάνει και τα όσα πέτυχε, αλλά, πρόσθεσε, η αλλαγή δεν είναι ποτέ υπόθεση ενός ανθρώπου αλλά καθήκον όλων μας.

Απαντώντας στο ερώτημα «μετά το μνημόνιο, τι», που ο ίδιος έθεσε, τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με πρώτη αυτή στο κράτος, ίσως φθάσουμε στο σημείο η απάντηση να είναι ένα νέο μνημόνιο. Και αναφέρθηκε στην πρόωρη διακοπή του έργου της κυβέρνησής του, την οποία απέδωσε σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τόνισε «αρκετά πια με το διχασμό» και πρόσθεσε ότι πρέπει πλέον να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση της κοινής προσπάθειας, τονίζοντας ότι έτσι είναι βέβαιο ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο. Παράλληλα άφησε αιχμές για εκείνους που έκτισαν πολιτικές καριέρες και κόμματα στη βάση της αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», θέτοντας το ερώτημα τι θα κάνουν τώρα που τελειώνει το μνημόνιο.

Πρώτο μέλημά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος και δεύτερο να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, προσθέτοντας ότι ο κόπος και τα επιτεύγματα είναι η βάση για την ενότητα του ελληνικού λαού. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ριζοσπαστική δυναμική.

Κεντρικός πυρήνας της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τόνισε, πρέπει να είναι η αλλαγή του πυρήνα του κράτους, που δεν γίνεται μόνο με μια απλή συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με συμμετοχικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα.

Ανέφερε επίσης ότι για να αλλάξει η χώρα πρέπει να βρούμε έναν κοινό αξιακό τόπο, ένα πλαίσιο αρχών το οποίο θα σεβαστούμε όλοι. Τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και να πολεμήσουμε τη φοβία και τη μοιρολατρία. 


σχετικα αρθρα