Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Οι ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση του γενικού γραμματέα του οργανισμού Ράσμουσεν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στο τραπέζι της συνάντησης που κράτησε πάνω από μια ώρα βρέθηκαν οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι κρίσεις στην Συρία και οι ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αλλά και η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία όπου θα συζητηθεί η μελλοντική πορεία του διεθνούς οργανισμού. 

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στην ένταξη των χωρών των βαλκανίων σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις με βάση τις δημοκρατικές αξίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονται δεκτές οι χώρες που θέλουν να μπουν στη συμμαχία, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα και προς τα κράτη με τα οποία γειτονεύει η Ελλάδα. 

«Οι προϋποθεσεις αυτές δημιουργούν την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών που πρέπει να κάνει κάθε χώρα που θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ» σημείωσε χαρακτηριαστικά ο  κ. σαμαράς. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και στη μετάβασή της στην επόμενη φάση.

Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανία συμπληρώνοντας ότι εκλιπαρεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας. 

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διασφαλίσει πως ο στρατός δεν θα εμπλακεί και δεν θα στραφεί κατά των πολιτών της χώρας. 

«Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος ανέφερε ο γγγ του ΝΑΤΟ ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεχή δέσμευση στη συνεργασία με τη συμμαχία. Αναφερόμενος στην Αθήνα ο κ. Ράσμουσεν είπε πως «αυτή η πόλη ήταν η γενέτειρα της Δημοκρατίας που είναι και το ζωτικό θεμέλιο του ΝΑΤΟ σήμερα» και κάλεσε τις ευρωπαίκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο θέμα της ασφάλειας.