«Σείστηκε» χτες η Πελοπόννησος και η Κρήτη από τα δώδεκα αμερικανικά F-15 που βρίσκονται στην Σούδα για να συνεκπαιδευτούν με τους έλληνες πιλότους.

Τα δικινητήρια στρατηγικά αεροσκάφη τους «βυθίστηκαν» μέσα στις χαράδρες της Πελοποννήσου και της Κρήτης ,για απόκρυψη από ραντάρ , επιχείρησαν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν στρατηγικούς στόχους και κτύπησαν ανελέητα τη βραχονησίδα που υπάρχει στο Πεδίο Βολής «Καράβια» (Μυρτώο πέλαγος ) με εκπαιδευτικά πυρομαχικά . Οι Αμερικανοί πιλότοι κυνηγήθηκαν άγρια από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη μέσα στις χαράδρες και οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν πολύ ανώτερες από το «Top Gun».

Η μετάκαυση δούλεψε στο μέγιστο κατά τους ελιγμούς διαφυγής των αερτοσκαφών. Εκτός των άλλων οι πιλότοι των ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωποι με τα άγνωστα σε αυτούς Μιράζ και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες μαζί τους . Άσκηση αρκετά δύσκολη για τα αμερικανικά μαχητικά καθώς τα συγκεκριμένα γαλλικά αεροσκάφη πρωταγωνιστούν στις «κλειστές» αερομαχίες.

Στα μέσα με τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη συνεκπαίδευση της Ελληνικής και Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εμπλακεί και το Πολεμικό Ναυτικό. Φρεγάτες και τορπιλάκατοι θα κάνουν αποκλεισμούς περιοχών με αντιαεροπορική ομπρέλα. Το σενάριο της άσκησης, μεταξύ άλλων, απαιτεί να προσπαθήσουν οι εναέριες μονάδες να περάσουν αλώβητες μέσα από την αντιαεροπορική ομπρέλα των μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα τα αμερικανικά F-15 να εκπαιδευτούν και στον εναέριο ανεφοδιασμό τους πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.

Για λόγους ευνόητους δεν δίδονται περισσότερα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι...η Άγκυρα θα ήθελε να μάθει αναλυτικά το όλο πρόγραμμα της εκπαίδευσης των Αμερικανών στο Αιγαίο.Τα F-15 και η ομάδα των 258 ατόμων που είναι πιλότοι, τεχνικοί και αξιωματικοί θα παραμείνουν στη Σούδα έως τις 4 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για συνεκπαίδευση των Αμερικανών με τους Έλληνες ήρθε μετά την επιτυχή συμμετοχή μας σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και ήταν πολύ απαιτητική.

Γ. Κοκ.