Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις  εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:

«Όπως ξέρετε είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και η αποστολή που η κυρία Άστον  έστειλε στην Ουκρανία. Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία κλιμακώνονται και οδηγούν σε εξελίξεις εκτός ελέγχου. Τα θύματα όπως κάθε ώρα διαπιστώνουμε, αυξάνονται και η κατάσταση τελικά είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαινόταν αρχικά. Καταστάσεις που η Ευρώπη έχει βιώσει με δραματικό τρόπο στο παρελθόν και βέβαια δεν πρέπει να ξαναζήσει». 

Η διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., υπό την Προεδρία του  Δημήτρη Αβραμόπουλου εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Catherine Ashton , ολοκληρώθηκε πριν από λίγη και περιλάμβανε τρεις ενότητες εργασίας.

Αφορούσαν την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα και ασφάλεια, στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της Ε.Ε. και στην κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Συμμετείχαν ,μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Herve Ladsous.

Τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου θα διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) έως τον Ιούνιο του 2015, όταν οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ίδιο ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας. Οι υπουργοί ζήτησαν να διατηρηθεί αυτή η δυναμική με στόχο την επίτευξη στρατηγικής για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, την ταχεία απόκριση, την υποστήριξη της δημιουργίας ικανοτήτων τοπικών και περιφερειακών εταίρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός πλαισίου πολιτικής για πιο συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία εντός της ΕΕ.
 
Σημερινές  συζητήσεις  επικεντρώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. (EU NAVFOR Atalanta, EUFOR Althea, EUTM Σομαλία, και EUTM Μάλι) και ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους διοικητές των επιχειρήσεων.

 Υπήρξε και ιδιαίτερη αναφορά  στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες τις οποίες ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση των πολιτικών και ανθρωπιστικών διαστάσεων της κρίσης, καθώς και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιχείρηση EUFOR RCA ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου και θα αναπτυχθεί το ταχύτερο με συγκεκριμένο στόχο την προστασία πολιτών. Οι συμμετέχοντες  εξέφρασαν και την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης της Ε.Ε.