Θέμα νομιμότητας για τη Χρυσή Αυγή βάζουν εμμέσως πλην σαφώς στο πόρισμά τους έκτασης 190 σελίδων που έστειλαν στη Βουλή οι δύο ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση, με το οποίο ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματος. 

Οι δύο ανακρίτριες λοιπόν αναφέρουν ότι πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός κόμματος είναι να εξυπηρετεί τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Έτσι, επισημαίνουν, αναφερόμενες πάντα στην αρθρογραφία της ΧΑ ότι «δεν μπορεί να προστατεύεται το κόμμα, που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, έχει ως επιδίωξη τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ».

Με τον τρόπο αυτό, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, οι δυο ανακρίτριες, με το αίτημα άρσης ασυλίας και για τους 9 βουλευτές της Χρυσής Αυγής καλούν τη Βουλή να αποφασίσει αν ανταποκριθεί στο αίτημα δίωξης όλων των βουλευτών της ΧΑ.

Με το πόρισμά του, οι δύο ανακρίτριες ζητούν επί της ουσίας από τη Βουλή

Α) την άρση της ασυλίας για τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Νικολάου Κούζηλου, Μιχαήλ Αρβανίτη, Αντωνίου Γρέγου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Δημητρίου Κουκούτση, και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για να τους απαγγελθεί η κατηγορία για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (άρθρο 187παρ. 1 και 3 του Π. Κ) Αναφέρουν ότι προκύπτουν αποχρώσεις ενδείξεις.

Β) του Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Ηλία Κασιδιάρη, Νικολάου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Γεωργίου Γερμενή, Ευσταθίου Μπούκουρα για την απαγγελία κατηγορίας για το κακούργημα της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο ανεφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 2168/1993), του Νικολάου Μίχου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, του Ι. Λαγού περί φωτοβολίδων και του Χρήστου Παππά για απαγγελία κατηγορίας για παράβαση του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πληθώρα στοιχείων

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται στοιχεία από καταθέσεις, έγγραφα, ντοκουμέντα, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, μηνύματα σε κινητά, τα οποία είναι καταπέλτης για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Οι βουλευτές της ΧΑ περιγράφονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο και ιεραρχία που έχουν σκοπό να κατευθύνουν βίαιες και εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Αναφέρουν παράλληλα πως οι βίαιες αυτές ενέργειες έχουν σκοπό στη βίαιη επικράτηση των αρχών και των θέσεών της. 

Έχοντας στη διάθεσή τους οι ανακρίτριες 115 καταθέσεις μαρτύρων αναφέρουν πως η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1989 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «είχε χαρακτήρα ομάδας ιδεολογικής καθοδήγησης στον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφοράς στο Τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τους θεωρητικούς του φασισμού». 

Σε σχέση με τον επίσης προφυλακισμένο υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά, ο οποίος δέχθηκε πως είναι ο γραφικός του χαρακτήρας στον όρκο του κόμματος με τις παραπάνω αρχές, αλλά κι αυτός όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος στις απολογίες τους δήλωσαν πως δεν ασπάζονται πλέον αυτές τις αρχές.