«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία μπορεί να δώσει μια ειρηνική διέξοδο, να αποτρέψει την επανάληψη τραγικών γεγονότων και να οδηγήσει σε συναινετικές λύσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της χώρας» , δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την συμφωνία για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη η διεθνής κοινότητα στηρίζουν συμφωνημένες λύσεις που επιτρέπουν στον Ουκρανικό λαό να έχει τον έλεγχο του μέλλοντος του με εθνική ενότητα, ασφάλεια, δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και ευημερία» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως« η κατάσταση στην Ουκρανία μέσα από τις εμπειρίες της κρίσης αυτής μπορεί να λειτουργήσει όχι ως απειλή για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά ως έναυσμα για ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας συμβατό με τις θεμελιώδεις αρχές που αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον και με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να βοηθήσει αξιόπιστα στην διεθνή προσπάθεια για την εφαρμογή της συμφωνίας», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως η απερίφραστη καταδίκη της βίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας είναι η μόνη στέρεη βάση για τη μόνιμη υπέρβαση της κρίσης.