current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση06:41

Σήμερα αποφασίζουν για το τελικό βήμα Σαμαράς – Βενιζέλος

Αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως επί των διαρθρωτικών ζητημάτων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επανέναρξης, τη Δευτέρα, των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Δημοσίευση 06:41’
αρθρο-newpost

Αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως επί των διαρθρωτικών ζητημάτων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επανέναρξης, τη Δευτέρα, των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως επί των διαρθρωτικών ζητημάτων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επανέναρξης, τη Δευτέρα, των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δέχτηκε σκληρή κριτική στο πρόσφατο eurogroup, ωστόσο κατόρθωσε να πείσει τους ομολόγους του για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, όπως είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Για να το επιτύχει, ωστόσο, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει το μέγιστο τμήμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Και σήμερα, στις 13:00 στο Μαξίμου, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να οριοθετήσουν όχι μόνον τη γραμμή εκκίνησης αλλά και τα όρια των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση.

Τα δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να λείπουν από την τρέχουσα συγκυρία, χάριν του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη από τις θυσίες του ελληνικού λαού, ωστόσο οι συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι… αναίμακτες. Συγκεκριμένα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

– Η δέσμη μέτρων του ΟΟΣΑ (tool kit), με αιχμή το θέμα του γάλακτος και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για το γάλα, Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει, από προηγούμενη συνάντηση, στη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας που θα προβλέπει «γάλα ημέρας» και, παράλληλα, στην επέκταση του χρόνου ζωής του σημερινού «φρέσκου» κοντά στις 10 ημέρες. Ωστόσο στη ρύθμιση αντιδρά με σφοδρότητα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίως δε ο εκλεγόμενος στη Λάρισα κ. Μαξ. Χαρακόπουλος. Για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) η Αθήνα αναμένεται να προτείνει την άρση της διατίμησής τους και να επιχειρηματολογήσει ότι ο… τεράστιος αριθμός φαρμακείων στην ελληνική επικράτεια αρκεί για να πέσουν οι τιμές, λόγω ανταγωνισμού. Ωστόσο, επί του παρόντος, η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και σε super markets

– Η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα εξευρεθεί λύση και η τρόικα θα αποδεχθεί αφενός την εφαρμογή του μέτρου εφάπαξ, αφετέρου δε τη διανομή τμήματος της μείωσης και στους εργαζόμενους

– Οι φόροι υπέρ τρίτων, την κατάργηση του συνόλου των οποίων απαιτεί η τρόικα, περιλαμβανομένου και του αγγελιοσήμου. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συμφωνεί στην κατάργηση των περισσοτέρων από τα τέλη αυτά, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή θα έχει στα ταμεία, ωστόσο απορρίπτει το αγγελιόσημο καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση το χώρο των ΜΜΕ και στην ανεργία αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφων

Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση υπολείπεται των στόχων τόσο ως προς τις απολύσεις του 2013, όσο και ως προς το δεύτερο κύμα κινητικότητας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται προσεχώς. Οι δανειστές ανησυχούν επίσης και για το γεγονός ότι ο κύκλος των 11.000 απολύσεων ξεκινά τον επόμενο μήνα, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Μαϊου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

Στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διαμορφωθεί το βασικό διαπραγματευτικό πλαίσιο προκειμένου να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε κατάληξη το συντομότερο δυνατό, χωρίς αυτό να οδηγεί σε περιδίνηση την κυβέρνηση. Αλλωστε, πίσω από κάθε μία «διαρθρωτική αλλαγή» κρύβονται ομάδες επιχειρηματιών ή παραγωγών και, υπό την έννοια αυτή, η όποια απελευθέρωση αγορών συνιστά μεταφορά εισοδημάτων από μία ομάδα του πληθυσμού σε άλλη ή στο ευρύτερο σύνολο. Και σε αυτή την τόσο ευαίσθητη προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η πορεία σταδιακής εξόδου της Ελλάδας από την εποπτεία της τρόικας μπορεί να διαταραχθεί κάτω από την πίεση των πάσης φύσεως συμφερόντων…


σχετικα αρθρα