Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Τα ζητήματα του βασικού επιτοκίου αλλά και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) δείχνουν ξεκάθαρα τις δύο γραμμές που υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), με τις διαφωνίες να αναμένεται να γίνουν ακόμα εντονότερες ανάμεσα στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ενόψει της ανακοίνωσης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, που θα κρίνει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.
 
Μπορεί στις ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου ο Μάριο Ντράγκι να μην προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου όπως πολλοί ανέμεναν, όμως άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέχρι και το 2016. Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του 23μελούς ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι τόνισε πως η τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα ή κοντά στο πλαφόν του 2% -βρίσκεται σε ποσοστό κάτω του 1%- αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπενουά Κερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, δήλωσε ότι «ένα αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι στις δηλώσεις που έκανε στις 6 Φεβρουαρίου από τη Φρανκφούρτη επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για περαιτέρω δράση εάν χρειαστεί. «Επαναλαμβάνουμε σταθερά την πολιτική μας για το μέλλον. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Οι παραπάνω θέσεις, φυσικά, δεν αντιπροσωπεύουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος εκφράζει τη σφοδρή του αντίθεση στην προοπτική αρνητικού επιτοκίου εδώ και μήνες, όσο συντηρείται η σχετική δημόσια συζήτηση. Τη στάση του αυτή την έχει αποτυπώσει και με ψήφο κατά τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, έχοντας προειδοποιήσει πολλές φορές για κινδύνους που απορρέουν από μία διατήρηση μηδενικών επιτοκίων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διχασμός που υπάρχει στην ΕΚΤ αποτυπώθηκε ακόμα και σε επίπεδο οικονομολόγων. Δεκαεννιά από τους 38 που συμμετείχαν στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα ασκήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής.
 
Το ζήτημα του βασικού επιτοκίου της Φρανκφούρτης δεν είναι το μόνο που προκαλεί τη σύγκρουση του επικεφαλής της Bundesbank με τον ιταλό τραπεζίτη και όσους τον ακολουθούν. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έχει προκαλέσει τριβές στην Τράπεζα. 
 
Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Βάιντμαν ανέφερε ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, θα μετατραπεί σε «σκλάβο της πολιτικής», αφού, όπως είπε, ένα τέτοιο βήμα θα δυσχέραινε την προσπάθειά της να ασκήσει νομισματική πολιτική.
 
Αντίθετη γνώμη, εκτός από τον Ντράγκι έχει και ο Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, θεωρώντας «επικίνδυνη» την απόφασή του κατά του ΟΜΤ.«Το ΟΜΤ παραμένει ένα σημαντικό και επιτυχημένο πρόγραμμα» είχε σχολιάσει με νόημα, δείχνοντας ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του σκληρού πυρήνα του ευρώ (Βερολίνο - Βιέννη) σε αυτό το ζήτημα διαφωνούν κάθετα.
 
Οι αρχές του επόμενου μήνα θα είναι ιδιαίτερα κομβικές για την ΕΚΤ, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ανέβει στα ύψη, αφού οι γερμανικές τράπεζες δεν πρόκειται να συναινέσουν καθόλου εύκολα σε νομισματική πολιτική που δεν τις συμφέρει...