Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Δεν χρειάζεται να τρέφονται αυταπάτες: οι επερχόμενες ευρωεκλογές της 25ης αποτελέσουν και για τα δύο μεγάλα κόμμα την «πρόβα τζενεράλε» των εθνικών εκλογών, καθώς όλα είναι ανοικτά για μια αναμέτρηση το 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015 λόγω και της προεδρικής εκλογής.

Μπορεί ασφαλώς οι ψηφοφόροι να μην κληθούν αυτή τη φορά να κρίνουν ευθέως τον Πρωθυπουργό ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τα δύο κόμματα όμως ετοιμάζονται να τους προσφέρουν μια σαφή πρόγευση του διλήμματος «Σαμαράς ή Τσίπρας» στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν επί της ουσίας σε ελάχιστους μήνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασισθεί ότι πρέπει να είναι πιο ενεργή η παρουσία του Πρωθυπουργού και στα κομματικά γεγονότα. Γενικό προσκλητήριο, λοιπόν, στο οποίο ετοιμάζεται να απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογο τρόπο. Μέχρι και στις συνεντεύξεις, ακολουθεί ο ένας τον άλλον.

Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Βήμα και αυτή, έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Τα εκλογικά επιτελεία των δύο κομμάτων πυκνώνουν τις συναντήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει σε τακτική βάση το επιτελείο του πρωθυπουργού με την συμμετοχή και δημοσκόπων, αλλά και ορισμένων δημοσιογράφων που είναι σε κρίσιμα ΜΜΕ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δηλώνουν ότι ουδόλως ανησυχούν από το επικοινωνιακό προβάδισμα που φαίνεται να έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θεωρούν αναστρέψιμο.

Τα αισιόδοξα ρεύματα στο Μαξίμου φθάνουν, λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και υποστηρίζουν ότι η ενεργητικότητα του Αντώνη Σαμαρά θα πρέπει να συνοδευτεί από μια επιστράτευση ολόκληρου του στελεχικού δυναμικού της παράταξης, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα.

Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα η καλή, παλιά πολιτική διαμάχη θα πάρει το προβάδισμα. 

Το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας» 

Το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας» μπορεί να κρίνει τις εκλογές, διερωτώνται πολλοί. «Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η επόμενη αναμέτρηση θα έχει διλημματικό χαρακτήρα. Σε τελευταία ανάλυση οι Ελληνες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή σε μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό ή στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το δίλημμα η υπεροχή της ΝΔ, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σημαντική, η δε υπεροχή του Αντ. Σαμαρά έναντι του Αλ. Τσίπρα θα είναι συντριπτική». 

Υπεραισιοδοξία θα πουν πολλοί και δεν έχουν άδικο, καθώς με βάσει τα μηνύματα των βουλευτών της ΝΔ η κατάσταση στην κομματική βάση είναι προβληματική. Άρα πρέπει να τρέξει πολύ η ηγεσία της ΝΔ και να γίνουν πολλά για να αλλάξει το κλίμα.

Ποιο έργο θα προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου: Ο Αντ. Σαμαράς κρατάει στα χέρια του πολύ γερά χαρτιά, όπως το θετικό και δημιουργικό έργο της περιόδου 2012-2014 και την σταδιακή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και την μεταβίβαση πόρων για τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι ο Αλ. Τσίπρας, εν αντιθέσει με τον Αντ. Σαμαρά, είναι πόλος αποσταθεροποίησης και θα προβάλλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως πόλο πολιτικής αστάθειας, κοινωνικής ανασφάλειας και τυχοδιωκτικής πολιτικής. 

Θα το ακούσει η κοινωνία; Μένει να αποδειχθεί….