«Θα είμαι πάντοτε ενάντιος σε ο,τιδήποτε προσπαθεί να φυλακίσει την ελευθερία και να μετατρέψει την δημοκρατία σε έναν… εκδημοκρατισμένο φασισμό» τόνισε ο Νίκος Νικολόπουλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, εάν με τις κινήσεις και τις δηλώσεις του στηρίζει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο γ.γ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πρόσθεσε πως «κάποιοι, μέσω των φυλακίσεων και των διώξεων εις βάρος της Χρυσής Αυγής μπορεί να λειαίνουν το έδαφος για μία εκτεταμένη επιχείρηση πολιτικών διώξεων, που θα διατρέχουν όλο τον άξονα της εκάστοτε αντιπολίτευσης, ώστε “νόμιμοι” να είναι μόνον όσοι είναι με το σύστημα και όλοι οι άλλοι να μετατρέπονται σε “παράνομους”».

Τόνισε πως «η ποινικοποίηση των ιδεολογιών – ακόμα και των πλέον ακραίων όπως ο απεχθής Ναζισμός - είναι απολύτως αντιδημοκρατική. Η άνθηση των ακραίων αντιλήψεων στην χώρα είναι απότοκο της φτώχειας, της ύφεσης και της ανεργίας που πλήττει τον λαό. Η απάντηση της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι η φυλάκιση και τιμωρία των αποτελεσμάτων της κρίσης, αλλά η αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης. Κάθε άλλη  στρατηγική, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι και επικίνδυνη»