Σε δημόσιο διάλογο ετοιμάζεται να θέσει την πρότασή η κυβέρνηση για μικρότερη Βουλή, με 250 βουλευτές, ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέσπιση Γερουσίας, πριν από τις ευρωεκλογές. 

Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές και η εκλογή τους με σταυρό, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου, με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Πρόταση για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.