Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη 

Ακόμα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει το πόρισμα 190 σελίδων που απεστάλη στη Βουλή από τις δύο ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Στο πόρισμα ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας όλων των βουλευτών του κόμματος καθώς όπως αναφέρουν η Χρυσή Αυγή «δεν μπορεί να προστατεύεται που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, έχει ως επιδίωξη τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ».

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ανακρίτριες η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1989 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «είχε χαρακτήρα ομάδας ιδεολογικής καθοδήγησης στον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφοράς στο Τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τους θεωρητικούς του φασισμού». 

To πόρισμα ουσιαστικά θέτει θέμα νομιμότητας λειτουργίας του κόμματος και πολλοί εκτιμούν πως ήρθε η αρχή του τέλους για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Σύμφωνα πάντως με τον  καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Κατρούγκαλο το να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου δεν είναι εύκολο. Όπως εξηγεί στο newpost δύο είναι οι εναλλακτικές: είτε να ψηφιστεί ένας ειδικός νόμος που να δημιουργεί κωλύματα εκλογιμότητας λόγω «υπόδικης ηγεσίας» είτε μέσω του Αρείου Πάγου. 

Ωστόσο για τον κ. Κατρούγκαλου και οι δύο δρόμοι κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας ενώ όπως επισημαίνει δεν αποκλείεται να δούμε τη Χρυσή Αυγή με τα ίδια στελέχη αλλά διαφορετικό όνομα στις ευρωκλογές. 

Τέλος για την υποψηφιότητα του κ. Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας ακόμα και εαν έχει προφυλακιστεί.