Σε «κατάσταση πολέμου» βρέθηκαν η Ρόδος και η Κως που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τουρκικές αποβάσεις και προγεφυρώματα εχθρικών δυνάμεων. Η άμυνα των νησιών ξεκίνησε με τις επίγειες δυνάμεις που στη συνέχεια ενισχύθηκαν από τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού. Το Πεντάγωνο ήθελε να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς ή όχι σε δύο ισχυρά μέτωπα πολέμου.

Ως γνωστό η αμυντική βίβλος της Τουρκίας προβλέπει τη λειτουργία Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε συνδυασμένες επιθέσεις σε τρεις περιοχές.

 

Στις ασκήσεις του ΓΕΣ σε Ρόδο και Κω χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά και υπήρξε συνδυασμός επιχειρήσεων προκειμένου να επιτευχθεί καίριο και αποτελεσματικό κτύπημα. Σε μία μάχη η έλλειψη συντονισμού δυνάμεων από αέρος και ξηρά μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικός αν δεν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες τη στιγμή πρέπει.

Η εκπαίδευση του Στρατού συνεχώς αναβαθμίζεται επιχειρώντας το ΓΕΕΘΑ αλλά και το ΓΕΣ να βελτιωθούν και στη λεπτομέρεια οι δυνάμεις των νησιών και να καταστούν έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Αντικείμενο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ 2014» στη Ρόδο , ήταν σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΕΣ , η εξέταση του Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού (Σ.Μ/Κ ΛΠΖ), στην διαδικασία προώθησης - υπέρβασης και αντεπίθεσης με ταυτόχρονη εξάλειψη  αεροπρογεφυρώματος και προγεφυρώματος. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν βολές επιθετικών ελικοπτέρων, πυροβολικού, όλμων, αρμάτων μάχης, αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων, από το σύνολο των ασκούμενων τμημάτων.

Στην Κω η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 2014» που διήρκεσε δύο μέρες και περιελάμβανε και νυχτερινές ενέργειες έγινε και εδώ σε επίπεδο Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού (Σ.Μ/Κ ΛΠΖ) και διεξήχθη στο πεδίο βολών – ασκήσεων «Πλάκας».

 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο και εδώ εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία, βολές επιθετικών ελικοπτέρων, πυροβολικού, όλμων, αρμάτων μάχης, αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων, από το σύνολο των ασκουμένων τμημάτων των Μονάδων της ΑΔΤΕ.

Γ. Κοκ.