current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση13:25

Αβραμόπουλος: «Συγκεκριμένη θα είναι η θητεία των αρχηγών στα επιτελεία»

Την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε η θητεία των αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία να είναι προσδιορισμένη χρονικά, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά.

Δημοσίευση 13:25’
αρθρο-newpost

Την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε η θητεία των αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία να είναι προσδιορισμένη χρονικά, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά.

Την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε η θητεία των αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία να είναι προσδιορισμένη χρονικά, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά. 

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να αφοσιωθούν στην αποστολή τους απερίσπαστοι χωρίς να αμφισβητούνται από κανέναν.

Αυτή βέβαια η τακτική θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες καθώς το να κρίνονται κάθε χρόνο δεν βοηθάει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το υπάρχον σύστημα οι αρχηγοί από τα Γενικά Επιτελεία κρίνονται κάθε έτος από τον εκάστοτε υπουργό Άμυνας. Ο χρόνος αυτός είναι πολύ περιορισμένος και δεν προλαβαίνει ο οποιοσδήποτε αρχηγός να επιτελέσει έργο. Επιπλέον θεωρητικά έως τώρα δίδονταν η δυνατότητα με την αλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση να αλλάζονται και οι αρχηγοί στα Γενικά Επιτελεία. Στους θεσμούς, όμως, δεν χωρούν κομματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θητεία του εκάστοτε αρχηγού θα είναι δύο έτη συν άλλα δύο χρόνια, με προαίρεση. 

Αποχαιρετώντας τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Ο Στρατηγός Τσέλιος υπήρξε ένας άξιος Αρχηγός και διακατέχεται πέραν των άλλων από αρετές που σπανίζουν στους καιρούς μας: τη σωφροσύνη και τη σύνεση. Θα ήθελα να σημειωθεί ότι η αντικατάστασή του δεν υπήρξε ποτέ θέμα απόδοσης, ήθους και καταλληλότητας. Το αντίθετο. Έγινε στα πλαίσια του περαιτέρω σχεδιασμού και του προγραμματισμού της δομής της κορυφής των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για τον διάδοχό του ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, υπήρξε μια επίσης άριστη επιλογή. Έχει διαγράψει μια επιτυχή διαδρομή στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και σήμερα στο καινούριο του ξεκίνημα του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή του.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία έχουμε ενεργοποιήσει. Όπως είχε πει ένας μεγάλος ξένος Στρατηγός «Δεν αρκεί το πηλίκιο για να διοικήσεις. Πρέπει να έχεις και τον στρατό». Αυτό το στρατό και κάτω από τις αντιξοότητες και τις πιέσεις των καιρών δομούμε, ώστε να είναι αξιόμαχος, με υψηλό φρόνημα».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στους Βετεράνους λέγοντας ότι: «Παρακολουθώντας από κοντά τις δράσεις τους, αλλά και τις αγωνίες τους, θα ήθελα να τους πω ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν υπάρχουν απόστρατοι. …Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα και για τους βετεράνους
Αιχμές για τους πρώην υπουργούς Άμυνας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλους για τους πρώην υπουργούς Άμυνας  «Τα οπλικά μας συστήματα που αποκτήθηκαν, με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, δεν είχαν δυστυχώς την τύχη που έπρεπε από άποψη συντήρησης, υποστήριξης και εκσυγχρονισμού. Καλά είναι τα ωραία λόγια, αλλά εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε απέναντι στην πραγματικότητα. Και για αυτό το λόγο από κοινού με την στρατιωτική ηγεσία έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο που θα καταστήσει όλο αυτό το σύστημα αξιόμαχο, έτοιμο και αποτελεσματικό».

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα