Σε εξέλιξη είναι ο νέος γύρος επαφών κυβέρνησης και τρόικας με τους εκπροσώπους των δανειστών να βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο μετά τις 19:00 ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τον Γιάννη Στουρνάρα, και άρχισαν επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. 'Αγριες αποδοκιμασίες κατά των τροϊκανών κατά την άφιξή τους στο ΥΠΟΙΚ.

Στο τραπέζι θα τεθεί ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (η περίφημη «εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»), οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν να έχουν λόγο στο ύψος και τον τρόπο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι επί της ουσίας αν και αναγνωρίζουν ότι αυτό θα κινηθεί σε επίπεδα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αμφισβητούν ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο και άρα μπορεί να μοιρασθεί από την κυβέρνηση. 

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως επισήμανε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Επεισοδιακή άφιξη

Κατά την άφιξή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών έγιναν δέκτες έντονων αποδοκιμασιών από δεκάδες απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.

Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούν και Ματίας Μορς μπήκαν από την πλαϊνή πόρτα του κτιρίου.