«Ο άνθρωπος της Μέρκελ για πρακτικά πράγματα: ένας υφυπουργός πρέπει να αποδείξει στους Ελληνες ότι οι Γερμανοί θέλουν το καλό τους» σημειώνεται στον υπότιτλο σημερινού εκτενούς άρθρου στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» με τίτλο «Οι Έλληνες και ο Γερμανός Φούχτελ», στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η αποστολή του Γερμανού υφυπουργού Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, ως εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Εισαγωγικά περιγράφεται η σκηνή της φιλικής υποδοχής του Γερμανού υφυπουργού σε κατάμεστο γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας και η παρατήρησή προς τους συνοδούς του ότι οι άνθρωποι εκεί τον γνωρίζουν και τον συμπαθούν.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στην απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου («πριν τέσσερα χρόνια με την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα και για να βελτιωθεί η ταραγμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα») να ιδρύσει με τον τότε πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, την Ελληνογερμανική Συνέλευση, με στόχο τη νέας μορφής συνεργασία και την πρακτική βοήθεια σε όλους τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Συνένωση της Ευρώπης στις ρίζες» αποκαλεί αυτή τη συνεργασία ο Γερμανός υφυπουργός, ο οποίος τυγχάνει γενικής αποδοχής σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις και μάλιστα υψηλού επιπέδου, ειδικότερα που το ακροατήριο γνωρίζει πως πίσω του βρίσκεται η Άγκελα Μέρκελ και ο ίδιος μεταδίδει την πραγματικότητα και την πρακτική εμπειρία, μη αρκούμενος μόνον στη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών δήμων.

Το άρθρο παραπέμπει στην τελευταία σύνοδο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, τον περασμένο Οκτώβριο στη Νυρεμβέργη, στην οποία συμμετείχαν το ένα πέμπτο των 325 δημάρχων της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ο κ. Φούχτελ αισθάνεται υπερήφανος.

Οι φιλοδοξίες του, όπως σημειώνεται, ξεπερνούν τη συνεργασία σε τομείς όπως, πυροσβεστική, αποκομιδή απορριμμάτων, τουρισμός, σύγχρονη διοίκηση, προστασία από καταστροφές, υγρά απόβλητα και παροχή ενέργειας και στοχεύουν στη μεταλαμπάδευση στην Ελλάδα της λεγόμενης διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης -συνδυασμός πρακτικής και σχολικής εκπαίδευσης- που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και την Αυστρία, έχοντας ο ίδιος ήδη ιδρύσει σχολές στην Κρήτη και την Αθήνα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην προς τούτο ανάγκη στήριξης των Αρχών της Μακεδονίας και της Θράκης και προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια πρέπει να υπάρχουν υλοποιήσιμα προγράμματα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η ελληνική γραφειοκρατία είναι ισχυρή και άκαμπτη και εδώ φαίνεται πως βρίσκονται αντιμέτωπες διαφορετικές νοοτροπίες, από τη μια πλευρά ο ανυπόμονος Γερμανός και από την άλλη οι Έλληνες, που «δεν χαρακτηρίζονται για την ιδιαίτερη ενεργητικότητα και στόχευσή τους».

Στο άρθρο περιγράφονται οι πολλαπλές διεκπεραιώσεις, στο πλαίσιο μιας τετραήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, από την πλευρά του κ. Φούχτελ, ο οποίος, όπως τονίζεται, είναι επιμελής, προσεκτικός στη διαχείριση των πόρων, συνεπής και, όταν χρειάζεται, πειστικός.

Έτσι, στις τέσσερις ημέρες, με δεκαέξι ώρες ημερήσιας εργασίας, ιδρύει έναν σύλλογο για Έλληνες συνταξιούχους από τη Γερμανία, εγκαινιάζει μια ημερίδα πυροσβεστών και ένα γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, έχει διαβουλεύσεις με δημάρχους, επισκέπτεται μια από τις υπό ίδρυση σχολές, έχει συνομιλίες με πολιτικούς, ενώ στην Αθήνα συναντά τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παίρνοντας μαζί του όλη την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να φέρει τα πάντα στην Ελλάδα: τεχνογνωσία, αλλά και πρακτική βοήθεια, μέχρι και Γερμανούς εθελοντές, που βοηθούν το καλοκαίρι στην κατάσβεση πυρκαγιών και εκπαιδεύουν Έλληνες συναδέλφους τους, εκείνο όμως που δεν μπορεί -και δεν θέλει- είναι να δώσει χρήματα και για τον λόγο αυτόν πολλοί υποπτεύονται πως απλά θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για την είσοδο γερμανικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια του άρθρου υπογραμμίζεται πως ο ίδιος έχει πολλούς Έλληνες φίλους, πολιτικούς και επιχειρηματίες, που τον στηρίζουν, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος και με πολλούς αντιπάλους, όπως φάνηκε σε πρόσφατη συζήτηση με Έλληνες βουλευτές που άσκησαν κριτική ότι θέλει να εξάγει γερμανικές ιδέες, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, ενώ απέρριψαν και την ιδέα του για ίδρυση τράπεζας, στην οποία οι Έλληνες συνταξιούχοι από τη Γερμανία θα μπορούν να καταθέτουν τα χρήματά τους.

Άλλος βουλευτής επικέντρωσε στο τι χρειάζεται η Ελλάδα, δηλαδή ακόμη περισσότερα χρήματα, «ένα Σχέδιο Μάρσαλ με δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν και αυτό πρέπει να το αποδεχτεί και η γερμανική κυβέρνηση». Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, το αίτημα φάνηκε υπερβολικό ακόμα και σε έναν γερμανό βουλευτή της Αριστεράς που δήλωσε: «Μη ζητάτε συνεχώς και άλλα χρήματα από το εξωτερικό, αλλά φροντίστε να επενδύουν οι Έλληνες τα λεφτά τους στην ίδια τους τη χώρα».

Το άρθρο της «Ντι Πρέσε» καταλήγει σημειώνοντας πως ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, «που γνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση», προσπάθησε να είναι ενθαρρυντικός, λέγοντας: «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πρωτόγνωρο για την Ευρώπη και ευχόμαστε και είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος όλων αυτών των στερήσεων, που υφίστανται οι πολίτες, θα υπάρχει επιτυχία».