Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια»- λαϊκή παροιμία που σημαίνει ότι οι αντιπάθειες, οι αντιζηλίες, οι έχθρες, τα μίση, αναπτύσσονται ευκολότερα στις μικρές κοινωνίες. Αν τώρα, αυτές οι σημερινές μικρές κοινωνίες κάποτε ήταν μεγάλες και ταυτισμένες με την εξουσία και το κράτος, καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει!  

Και ερχόμαστε στο ΠΑΣΟΚ. Τον απόλυτο μηχανισμό άσκησης κρατικής εξουσίας των τελευταίων 30 χρόνων, που μετά τη… λαίλαπα Γιωργάκη (μιλάμε δεν έμεινε ούτε πέτρα όρθια) βρέθηκε με αρχηγό Βενιζέλο και ποσοστό 12%- τότε, γιατί τώρα κλάφτα… Κουκουλόπουλε.  

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν, αφού δεν ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. δικαίως θεωρώ) και αφού εξέλεξαν τον Βενιζέλο, έσκασαν στα χαμηλά και τώρα κατρακυλάνε ακόμα χαμηλότερα (όπως λένε οι δημοσκοπήσεις). Για ένα κόμμα ταυτισμένο με το κράτος, αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πλήρης καταρράκωση και- φυσικά, πρέπει να βρεθεί ο ένοχος.  

Η συντριπτική πλειοψηφία του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη χρονική περίοδο συμφωνεί ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση του άλλοτε κραταιού κομματικού μηχανισμού, την έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος- τον Γιωργάκη που βολτάρει ανά την υφήλιο, τον ξεχάσανε. Και αφού- κατά τη γνώμη τους φταίει ο Βενιζέλος, συμφωνούν και ότι οφείλουν να τον αντικαταστήσουν.  

Το πρόβλημά τους είναι ο χρόνος. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι καλό είναι να κινηθούν νωρίτερα. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ, τέτοιου είδους διεργασίες χρειάζονται περισσότερους από τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν και αυτό σημαίνει ότι αν γινόταν δυνατό να δρομολογηθούν αυτή τη χρονική περίοδο, οι ευρωεκλογές θα έβρισκαν το ΠΑΣΟΚ σε φουλ εσωκομματικές διαδικασίες!  

Σκέφτηκαν λοιπόν να κινήσουν διαδικασία μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνουν ότι βρέθηκαν περίπου 20 βουλευτές (!) σε σύνολο 27 (!) αν δεν απατόμεθα, που δήλωσαν πρόθυμοι να το συζητήσουν. 

Κυριάρχησαν όμως ωριμότερες σκέψεις και αυτού του είδους η συζήτηση μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές, οπότε και το αποτέλεσμα- κατά τα φαινόμενα, θα έχει κάνει βαρύτερο το κλίμα.  

Το ερώτημα είναι αν θα το αποτολμήσουν, γιατί στην περίπτωση που κινηθούν να αντικαταστήσουν τον Βενιζέλο, είναι αναγκαίο να βρεθεί και ένας… θεότρελος να αναλάβει.