Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της Ν.Δ. λαμβάνει η υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Χθες, σε αντίθεση με τους Αδ. Γεωργιάδη, Π. Παναγιωτόπουλο που μίλησαν με θετικά λόγια για τον Γιάννη Σγουρό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί μη επιτυχημένο περιφερειάρχη τον προ 4ετίας υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ. 

Ο συνδυασμός της αβελτηρίας του Μαξίμου και της Συγγρού στην επιλογή του υποψηφίου αλλά και η πίεση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να έχουν λόγο για μεγάλα πακέτα ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Αττικής δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό για το κυβερνών κόμμα που κινδυνεύει να συρθεί σε μία επιλογή που θα στηρίζει με... βαριά καρδιά. 

Η μόνη περίπτωση ανατροπής του αδιεξόδου που ήδη διαφαίνεται είναι ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης να αποδεχθεί, εν τέλει, την υποψηφιότητά του. Παρά το γεγονός ότι για τους περισσότερους η εν λόγω υποψηφιότητα έχει ήδη «καεί» (σ.σ. όλως τυχαίως μετά από ύποπτα δημοσιεύματα περιθωριακών ΜΜΕ), πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παχατουρίδης έχει ζητήσει προθεσμία μέχρι μεθαύριο προκειμένου να δώσει την τελική του απάντηση. Ο νυν Δήμαρχος Περιστερίου επισκέφτηκε πολλές φορές, τις τελευταίες εβδομάδες, το Μαξίμου και είχε συνεχείς επαφές με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, κάθε φορά έδινε διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να πράξει! 

Στην πιθανή περίπτωση που η υποψηφιότητα Παχατουρίδη ναυαγήσει οριστικά και αμετάκλητα, τότε η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται προ αδιεξόδου διότι θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ δύο εξίσου κακών εναλλακτικών: 

Να συρθεί, εξ ανάγκης, σε μία χαμηλού βεληνεκούς υποψηφιότητα (σ.σ. ιδίως όταν οι κορυφαίοι του κόμματος αρνήθηκαν να δώσουν τη μάχη) η οποία μπορεί να τερματίσει ακόμη και 3η πίσω από τους Δούρου και Σγουρό, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία τη νύχτα των εκλογών. 

Να στηρίξει την υποψηφιότητα Σγουρού, διακινδυνεύοντας πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι να μετακινηθούν σε άλλα ψηφοδέλτια, όπως του Νικ. Νικολόπουλου, του Π. Χαϊκάλη ή ακόμα και του υποψηφίου που θα κατεβάσουν, σε περίπτωση μη υποψηφιότητας Παχατουρίδη, οι Πολύδωρας και Ζώης. 

Σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσει μέσα στα επόμενα λίγα 24ώρα, καθώς πλέον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Ήδη, πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης λειτουργεί de facto υπέρ της υποψηφιότητας Σγουρού. Θεωρούν, δε, ότι είτε από αστοχία είτε συνειδητά, η Ν.Δ. οδηγείται στην επανάληψη της Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης κατέστη από... αποσυνάγωγος, υποψήφιος και με τη στήριξη της ΝΔ.