Τα μείζονα θέματα της ασφάλειας στην Αθήνα, της παράνομης μετανάστευσης αλλά και του παρεμπορίου, έθεσε επί τάπητος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνάντηση που είχε σήμερα, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον αρμόδιο υπουργό, Νικόλαο Δένδια.

«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης των Αθηναίων είναι η κοινωνική της συνοχή, η ασφάλεια των Αθηναίων και των επισκεπτών της και βεβαίως, το μέγα θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας ξεκίνησα τις επίσημες επαφές με την κυβέρνηση, με τον συνάδελφο μου, Νίκο Δένδια, υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ενημερώθηκα για τα θέματα ασφάλειας αλλά και για τα αποτελέσματα σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Οφείλω να πω, ότι, στα θέματα «μικρής και μεσαίας» εγκληματικότητας, η Αθήνα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι μία ασφαλής πόλη», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

«Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα αλλά ο κ. Δένδιας μου ανέλυσε το σχέδιο της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση τους. Από τη πλευρά μου, του ανέφερα ότι όταν έρθει η ώρα θα του καταθέσω και τις δικές μας προτάσεις. Ειδικά για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τόνισα ότι δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ. Κι αυτό παρά την προσπάθεια τόσο ίδιου, του Νίκου Δένδια, όσο και του σώματος των ενστόλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και κυρίως, θα πρέπει αυτοί που φεύγουν από την Ελλάδα, να είναι περισσότεροι απ’ όσους εισέρχονται. Γνωρίζω ότι η όψη στο κέντρο της Αθήνας έχει βελτιωθεί αλλά το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στις γειτονιές της πόλης. Αυτή θα είναι η βασική μας προτεραιότητα ως παράταξη «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας», εφ’ όσον οι Αθηναίοι μας εμπιστευτούν ξανά ως δημοτική αρχή.», ανέφερε. 

Όσον αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης σημείωσε «ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά αντίθετα η αρμοδιότητα του είναι ελάχιστη. Υποσχέθηκα στον υπουργό, ότι θα έχει τη συνδρομή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα. Τέλος, του πρότεινα και κατ’ αρχήν έγινε αποδεκτό: Η δημοτική αστυνομία, που έφυγε από τους δήμους και εντάχθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. να αποτελέσει ένα ειδικό σώμα στα «σπλάχνα» της Αστυνομίας και να της ανατεθεί η εκτέλεση όλων των καθηκόντων, που είχε στους δήμους. Δηλαδή της ελεγχόμενης στάθμευσης, των τραπεζοκαθισμάτων, που χειροτέρεψε επί δημαρχίας του κ. Καμίνη και της ηχορύπανσης της πόλης. Οι επαφές μου θα συνεχιστούν αύριο, σε συνάντηση με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας κι ακολούθως θα επισκεφθώ το Ωνάσειο Ίδρυμα, όπου θα ενημερωθώ για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου».

Παράλληλα, ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι αύριο θα επισκεφτεί (11:00) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α.), καθώς και (13:00) το «Ωνάσειο Ίδρυμα», προκειμένου να ενημερωθεί για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου.