Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στο «συμμάζεμα» των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τους ιδίους πόρους της Ευρώπης, με επικεφαλής τον Μάριο Μοντι, που παρουσιάστηκε σημερα στο ευρωκοινοβούλιο απο τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Μάρτιν Σουλτς και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στόχος της ανεξάρτητης αυτής επιτροπης είναι να βρει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίσει οτι οι πόροι θα κατανέμονται απλά, δίκαια και με διαφάνεια στα κράτη μέλη. 

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρέθηκε στο Στρασβούργο με το κοστούμι του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ομάδα Μόντι, «δεν είναι μια τυπική γραφειοκρατική ομάδα "σοφών", αλλα τα μέλη της θα εργαστούν με πλήρη ανεξαρτησία για το μέλλον της Ε.Ε.». Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο κ. Σαμαράς, ως παλαιότερο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχε ζητήσει της δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής. «Θα είναι μεγάλο άλμα για την Ε.Ε. αν καταλήγαμε σε νεο σύστημα διαχείρισης ιδίων πόρων», πρόσθεσε στην κοινή συνέντευξη τυπου ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε πως η Επιτροπή για τους ιδίους πόρους της Ένωσης είναι προϊόν θεσμικής συμφωνίας μεταξύ των τριών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), υπογραμμίζοντας οτι τα καθήκοντα του κ. Μόντι «δεν θα είναι καθόλου εύκολα», καθώς «οι απόψεις διίστανται και δεν θα είναι εύκολη μια συμβιβαστική λύση».

Εκτός απο το συμμάζεμα των οικονομικών της Ένωσης όμως, η συγκεκριμένη επιτροπή στοχεύει και σε μεγαλύτερη λογοδοσία για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. «Θα είναι σοφό προτού ληφθούν πολιτικές αποφάσεις να ελέγχονται από μια ανεξάρτητη ομάδα», τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Μάριο Μοντι μίλησε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ε.Ε., καθώς όπως είπε «δεν είναι ένας τρόπος να επινοήσουμε νέους φόρους, αλλα ένας τρόπος να βρούμε νέες αντιλήψεις, νεα νοήματα».

Ο πρωθυπουργός που έφθασε στο Στρασβουργο το μεσημέρι, είχε αρχικά τετ α τετ, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και ακολούθησε συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Σουλτς, Μπαρόζο και Μόντι. 

Η ανεξάρτητη Ομάδα Μόντι θα πρέπει να υποβάλλει μια πρώτη αξιολόγηση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων μέχρι τα τέλη τους έτους και την τελική της έκθεση μεσα στο 2016.