Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μύλος έχει γίνει η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει «κομματικό» ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή και όποιος θέλει να διεκδικήσει την εκλογή του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραιτηθεί από την ελληνική Βουλή.

Πολλοί βουλευτές άλλαξαν άποψη και δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στην λαιμητόμο των ευρωεκλογών και κάνουν πίσω, δηλώνοντας πλέον αδιάφοροι, αναδεικνύοντας την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής, ότι δηλαδή πάνω απ’ όλα προέχει το προσωπικό συμφέρον.

Την ίδια στιγμή άκρως συμφεροντολογική και καθαρά ωφελιμίστικο χαρακτήρα έχει και η τακτική πολλών υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που δηλώνουν την στήριξή τους στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, δημιουργώντας σύγχυση στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σε αυτή την περίπτωση, ουδείς από την ΝΔ είναι διατεθειμένος να μπει σε μια μάχη που θεωρεί εκ των προτέρων χαμένη, ειδικά σε μια εκλογική περιφέρεια που θα αποτελέσει δημοψήφισμα.

Για το ευρωψηφοδέλτιο όμως μέχρι και μια μέρα πριν, μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιοι, αλλά έχοντας παράλληλα και την ασφάλεια της ελληνικής Βουλής.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστα Μουσουρούλη, Κατερίνας Παπακώστα, Βασίλη Υψηλάντη, Βασίλη Κικίλια, κ.α.

Το πιο ηχηρό όνομα όμως ήταν αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη που εξ αρχής δεν είχε καμία διάθεση να μπει στην μάχη των εκλογών, καθώς φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει την τοποθέτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολύ καλό χαρτοφυλάκιο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως έβαλε από την πρώτη στιγμή μια προϋπόθεση: να της το ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, διότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να καταγράψει μεγάλες δυνάμεις την Κυριακή των ευρωεκλογών και άρα να φανεί ότι η βάση της ΝΔ την στηρίζει.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα ονόματα που θα είναι σίγουρα στην λίστα είναι της Νίκης Τζαβέλλα, μέχρι πρότινος ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ, η οποία είδε την περασμένη Παρασκευή τον Πρωθυπουργό και συμφώνησε μαζί του. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που αναμένει την στήριξη των «καραμανλικών», ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21, Φαήλος Κρανιδιώτης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων, Δημοσθένης Δαβέττας, κ.α.

Επίσης ενδέχεται να είναι υποψήφιοι, ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, κ.α.

Ο κλήρος στον Σκορδά!

Η δυστοκία εξεύρεσης υποψηφίου στην Αττική έχει εκνευρίσει πολλούς στην ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πρόθυμος υποψήφιος.

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα εντός της ΝΔ υπέρ του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, με δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Άδωνι Γεωργιάδη που τον έχουν εκθειάσει, αλλά και μεγάλου αριθμού «γαλάζιων» δημάρχων, όπως π.χ. ο Διονύσης Χατζηδάκης (Παλαιού Φαλήρου). Ο μόνος αρνητικός είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που είπε ότι είναι ένας κακός περιφερειάρχης.

 Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και μετά το ναυάγιο με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, γίνονται δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το εάν θα πρέπει η ΝΔ να έχει δικό της υποψήφιο. Αυτό δεν έχει κλείσει και αναμένεται απόφαση του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

Εάν τελικά η ΝΔ αποφασίσει να δώσει την μάχη με δική της υποψηφιότητα, το πρόσωπο που λέγεται ότι θα μπει στην κούρσα είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς!